Galileo

Versioni i fundit i Telegram një arsye për tepër për tu larguar nga WhatsApp

Telegram ka qenë një prej aplikacioneve të para që ka lejuar fshirjen manuale të mesazheve që shkëmbeni në platformë në të dy anët e komunikimit.

Megjithatë me përditësimin e fundit Telegram lejon fshirjen e të gjitha bisedave automatikisht pas një periudhe kohore të caktuar.

Duke përdorur këtë opsion të ri ju mund të fshini mesazhet e dërguar dhe pranuara automatikisht pas një afati kohor të përcaktuar prej juve.

Opsionet kohore janë 24 orë dhe 7 ditë për fshirjen e mesazheve. Llogaritja e kohës fillon nga momenti që dërgoni një mesazh dhe jo kur lexohet ai. Fshirja automatike ndodh vetëm për mesazhet e dërguara pas aktivizimit të afatit kohor dhe jo përpara.

Për të aktivizuar këtë opsion duhet të ndiqni këto hapa:

 • Në Android hapni Telegram dhe shtypni menunë me tre pika. Përzgjidhni opsionin Clear History dhe vendosni afatin kohor të dëshiruar
 • Në iOS mbani të shtypur mbi një mesazhe dhe ndiqni opsionet Select > Clear dhe më pas butonin Enable Auto-Delete.

Në grupet e Telegram vetëm administratori i grupit mund të përdorë opsionin e fshirjet automatike ndërsa përdoruesit normalë nuk kanë për ta parë.

Çfarë ka tjetër të re në Telegram?

Versioni i ri i Telegram sjell edhe disa opsione të reja. Një prej tyre është mundësia për të shfaqur bisedat në formën e widgets në ekranin e telefonit duke bërë të mundur leximin në kohë reale të bisedave.

Nëse përdorni lidhjet për të ftuar njerëzit grupet Telegram, tashmë mund të vendosni një afat skadimi për këto lidhje. Kështu nëse dikush klikoni linkun për t’ju bashkuar grupit nuk do ta ketë të mundur pas një periudhe kohore.

Deri më sot Telegram ka lejuar vetëm 200 mijë njerëz në një grup. Tashmë me përditësimin e fundit mund të shtoni anëtarë pa asnjë kufizim por me një kusht: grupi juaj duhet të konvertohet në Broadcast Group dhe vetëm administratori mund të publikojë në këto grupe. /PCWorld Albanian

Mos e lini iPhone tërë natën në rrymë

Si funksionojnë bateritë? Telefonat inteligjentë përdorin bateri të jonit litium (jon-li), të cilat kanë dy elektroda – njëra prej grafit dhe tjetra prej oksidit të kobaltit të litiumit. Midis tyre është një elektrolit i lëngshëm që lejon jonet e litiumit të udhëtojnë midis elektrodave. Kur karikoni telefonin, ata udhëtojnë në drejtim të kundërt.

Bateritë, ose jetëgjatësia e tyre, llogariten në cikle. Për shembull, iPhone mund të mbajë 80% të kapacitetit të tij origjinal pas 500 cikleve të plota. Cikli i karikimit përshkruhet se konsumon 100% të kapacitetit të baterisë, por jo me një lëvizje – brenda një dite mund të konsumoni 60% dhe të karikoni baterinë, dhe në një tjetër 40%, dhe vetëm pas kësaj do të “bëni” një cikël . Bateria, pra, humbet kapacitetin me kalimin e kohës, dhe ju mund të ndërmerrni disa hapa për të ruajtur “shëndetin” e saj.

Çfarë ndikon në jetën e baterisë? Jetëgjatësia e baterisë varet nga disa faktorë. Nëse e mbani të ngopur gjatë gjithë kohës, rrit rrezikun e reaksioneve parazitare, të cilat me kalimin e kohës çojnë në një rritje graduale të nivelit të rezistencës (rezistencës). Situata është e ngjashme me bateritë bosh – ulja në 0% përshpejton degradimin e baterisë, raporton Digital Trends. Shëndeti i baterisë ndikohet gjithashtu nga ngarkesa e shkaktuar nga aplikacione të shumta, kështu që nëse temperatura është mjaft e lartë, kjo mund të shkaktojë prishjen e elektrolitit dhe degradimin e përshpejtuar.

Një faktor tjetër për të cilin flitet pak është shpejtësia e karikimit. Nëse keni një karikues të shpejtë, bateria juaj do të mbarojë më shpejt. Për fat të mirë, problemi me karikimin e shpejtë është më i theksuar në automjetet motorike sesa në telefonat inteligjentë, megjithëse ndikon edhe në furnizimin me energji të pajisjes suaj mobile deri në një masë të caktuar. Ju gjithashtu duhet të kujdeseni të përdorni pajisje origjinale, ose një zëvendësim të çertifikuar. Karikuesit e lirë pa certifikatë jo vetëm që rrezikojnë jetën e baterisë, por gjithashtu mund të rrezikojnë telefonin tuaj.

Sa e rrezikshme është të lini telefonin në karikues brenda natës? Të gjithë telefonat inteligjentë (veçanërisht ato më të rinjtë) mund të njohin kur janë plotësisht të ngarkuar dhe automatikisht ndalojnë karikimin, në të njëjtën mënyrë që fiken automatikisht kur bateria arrin në zero. Prodhuesit instalojnë të ashtuquajturat “pika të ndërprerjes” në secilën bateri, kështu që ata mund të njohin kur bateria është e mbushur ose e zbrazët.

Lënia e telefonit në karikues brenda natës nuk do të dëmtojë baterinë, por gradualisht do të konsumohet. Kjo është e ashtuquajtura një problem “ngarkesë toksike”, i cili mund të çojë në jetëgjatësi më të shkurtër të baterisë. Kur bateria e telefonit inteligjent arrin 100% karikim, karikimi automatikisht mbyllet. Sapo bateria të bjerë në 99%, bateria ngadalë rimbushet për t’u kthyer në 100%, duke mbajtur kështu një karikim të plotë. Kjo është akoma më pak e dëmshme nga mbinxehja dhe dëmtimi mekanik, por, në fund të fundit, gjithsesi varet nga cilësia e telefonit.

Cila është mënyra më e mirë për të karikuar? Karikimi në raste “të vogla” është më i miri për shëndetin afatgjatë të baterisë. Për një jetë maksimale të baterisë, sugjerohet një karikim midis 20% dhe 80%.

Shkurtimisht: Përdorni gjithmonë karikues zyrtarë ose ata me një certifikatë të qartë; Mos lejoni që pajisja të mbinxehet. Nëse është e nevojshme, hiqeni atë nga mbushja gjatë natës. Mbajeni baterinë të ngarkuar midis 20% dhe 80%. Mos lejoni që bateria të shkarkohet plotësisht. Nëse nuk e fikni telefonin gjatë karikimit, mos përdorni aplikacione . Përdorni karikimin e shpejtë vetëm kur është absolutisht e nevojshme.

Twitter prezanton Super Ndjekësit, një mënyrë për të bërë para për bizneset, krijuesit dhe mediat

Rrjeti social Twitter bëri ditën e sotme një manovër të bujshme me një opsion të ri që do të shtohet në platformë quajtur super ndjekësit. Përmes këtij opsion përdoruesit e llogarive mund të tarifojnë për përmbajtje ekskluzive.

E gjitha kjo mund të marrë formën e cicërimave ekstra ose duke ju bashkuar një grupi komunitar apo pranuar një newsletter tha kompania.

Është hera e parë që platforma lajmëron ndryshime të ndjeshme në mënyrën sesi njerëzit e përdorin.

Gjithashtu tha se po teston shërbimin e diskutimeve live audio ngjashëm me rrjetin social Clubhouse. Lançuar në 2006, Twitter gjeneroi fitimin e parë në 2018-ën por tha se do të dyfishonte të ardhurat deri në 2023.

Të abonuarit në këto llogari do të marrin shërbime ekstra si oferta, zbritje apo përmbajtje të tjera të bllokuara për përdoruesit pa pagesë.

Nëse super ndjekësit debuton një ditë, krijuesit e përmbajtjeve, pronarët e bizneseve dhe mediat do të duan të përfitojnë prej saj. Aktualisht puna në këtë veçori është në zhvillim dhe nuk dihet kur ka për të debutuar. /PCWorld Albanian

Bill Gates tregon arsyen pse përdor një telefon Android dhe jo Apple

Bashkëthemeluesi i Microsoft Bill Gates mori pjesë në takimin e tij të parë në Clubhouse, aplikacionin i cili ka shpërthyer në popullaritet së fundi.

Ai u intervistua nga gazetari Andrew Ross Sorkin dhe një prej pyetjeve që ju bë ishte se çfarë përdor Gates më shumë, iPhone apo një telefon Android.

“Në të vërtetë përdori një telefon Android” tha Gates. “Nganjëherë mbaj edhe iPhone me vete por zakonisht është Android telefoni i im.”

Sorkin e pyeti pse Android mbi iPhone? “Disa prodhues Android të lejojnë instalimin e softuerit të Microsoft paraprakisht dhe kjo e bën çdo gjë më të lehtë për mua,” tha Gates.

Themeluesi i Clubhouse Paul Davison i cili ishte pjesë e bisedës për ca momente tha se një version Android është prioriteti numër 1 i kompanisë së tij.

Gjatë një interviste tjetër në 2019-ën Gates pranoi humbjen e Microsoft përballë Android dhe konsideron atë si gabimin më të madh të gjitha kohërave. Në të vërtetë gjatë kësaj periudhe ishte Steve Ballmer CEO dhe jo Gates. /PCWorld Albanian

Tregtia elektronike, çfarë blejnë më shumë shqiptarët

Ndërmarrjet po bëhen më të shëndetshme në aspektin teknologjik dhe zhvillimit të tregtisë elektronike, tregojnë shifrat më të fundit të Institutit të Statistikave në lidhje me përdorimin e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit.

Gjatë vitit 2020 ndërmarrjet që kanë përdorur kompjuter për qëllime pune përfaqësojnë 98.3% të ndërmarrjeve ekonomike, një shifër kjo në rritje krahasuar me 97.5% që ishte në vitin 2019. Sipas të dhënave, përqindja më e lartë e punonjësve që kanë përdorur kompjuterin për qëllime pune vihet re në aktivitetet në fushën e informacionit dhe komunikimit, e ndërsa përqindja më e ulët regjistrohet në aktivitetin e fushës së industrisë përpunuese dhe atë të ndërtimit.

Sipas të dhënave referuar vitit 2020 rezulton se 44.6% të ndërmarrjeve që përdorin kompjuter me akses në internet, kanë faqe interneti nga ku 88.9% e tyre e kanë përdorur faqen për të reklamuar produktet e tyre.

Në vitin 2020, 12.8% e ndërmarrjeve kanë shitur produktet apo shërbimet e tyre përmes faqes së internetit apo aplikacioneve të tjera. Ndër to peshen më të madhe të tregtisë elektronike e zenë ndërmarrjet që ushtrojnë aktivitet në fushën e akomodimit dhe aktiviteteteve të shërbimit të ushqimit me 38,2%, e ndjekur nga informacioni dhe komunikacioni me 30,1% dhe shërbime administrative dhe mbështetëse me 21,1%.

Ndër fushat e aktivitetit me peshën më të vogël janë “Riparimi i kompjuterave dhe paisjeve të komunikimit”, “Pasuritë e patundshme” dhe fusha e ndërtitmit.

Scan Intelligence Unit

Nvidia rrit me 10% fps për kartat grafike RTX 30

Nvidia lançoi ditën e sotme mbështetjen për Resizable BAR, një funksion i PCI Express i cili rrit fps e lojërave me 10%.

Karta grafike RTX 3060 e lançuar së fundi është ndër të parat që përfiton nga kjo teknologji e cila bën të mundur që disa procesor të kenë akses të plotë në fuqinë grafike të kartave.

Mbështetja për kartat grafike të serive RTX 30 do të mbërrijë në fund të muajit Mars. Normalisht që duhet të keni procesorin e duhur, pllakën amë dhe kartën grafike për të përfituar nga ky opsion.

Nvidia po punon me Intel dhe AMD për të ofruar mbështetje. Aktualisht procesorët AMD Zen 3 dhe Intel 10th Gen mund të përfitojnë nga ky opsion.

I ngjashëm me Smart Access Memory, teknologjia e Nvidia mund të rrisë fps me 10%. Gjithashtu një numër i kufizuar lojërash aktualisht përfitojnë prej saj si:

 • Assassin’s Creed Valhalla
 • Battlefield V
 • Borderlands 3
 • Forza Horizon 4
 • Gears 5
 • Metro Exodus
 • Red Dead Redemption 2
 • Watch Dogs: Legion

Më shumë lojëra do ti bashkohen kësaj liste në fund të muajit Mars kur Nvidia të lançoi përditësimet VIOS për pjesën tjetër të linjës. Teknologjia e ngjashme e AMD është testuar në gjerësisht dhe Smart Access Memory ka siguruar deri në 20% më shumë fps në rezolucionet 1440p dhe 4K. /PCWorld Albanian

Marketplaces quhet shërbimi i Linkedin për punësimin e freelancerave

Linkedin raportohet se do të lançojë një shërbim të ri ku përdoruesit mund të gjejnë dhe punësojnë profesionistë freelance.

Sipas The Information ku citon dy persona të afërt me çështjen, thotë se shërbimi do të quhet Linkedin Marketplaces.

Ky shërbim do të konkurrojë në mënyrë direkte me shërbime si Upwork dhe Fiverr. Shërbimi mund të debutojë që nga muaji Shtator i këtij viti.

Në të vërtetë puna me shërbimin e ri raportohet se ka filluar që në Tetor 2019 ku Linkedin bleu startupin UpCounsel që lidhte juristë freeleance me biznese.

Ishte CEO i UpCounsel tashmë është përgjegjës për zhvillimin e Marketplaces.

Edhe pse nuk ka diçka zyrtare nga Linkedin, Matt Faustman tregon në profilin e tij në Linkedin se po punon në një projekt të ri që prej Tetorit 2019.

Shërbimi vjen në përgjigje të kërkesave të vazhdueshme nga përdoruesit për shërbime freelance në platformë sidomos në fushat e trajnimeve, marketingut, dizajnit dhe zhvillimit të softuerit.

Për Linkedin, Marketplace do të rrisë bazë e përdoruesve dhe të sjellë burime të reja të ardhurash. /CIO Albanian

Intel apo AMD, si krahasohen procesorët në gaming

Tregu i procesorëve kompjuterik është një temë e nxehtë sot si kurrë më parë. AMD dhe Intel po luftojnë dhëmb më dhëmb për supremaci duke u përpjekur të joshin jo vetëm përdoruesit e zakonshëm por edhe entuziastët e lojërave.

Rezultati? Një epokë e artë për ne ndërsa dy prodhuesit e procesorëve po shtyjnë zhvillimin e teknologjive të reja drejt limiteve dhe mbajtur çmimet sa më të ulëta.

Pra kush është më i mirë AMD apo Intel për gaming? Çfarë procesori duhet të zgjidhni për kompjuterin tuaj gaming?

Për shkak se Intel ende nuk ka zbuluar gjeneratën e re të procesorëve që pritet ta bëjë në muajin Mars, kemi vendosur të krahasojmë Intel 10th Gen me Ryzen 3000. Nga testimet e publikuara të Ryzen 5000, diferenca në performancë është aq e madhe me rivalët saqë krahasimi duket i padrejtë.

Procesorët Intel vs AMD

Kur flasim për procesorët e kompjuterëve janë dy emra në industri: Intel dhe AMD. Këta janë titanët që kanë dominuar tregun për vete me radhë. Kur të blini një kompjuter gaming do të gjeni një procesor ose Intel ose AMD.

Në vitet e fundit tregu ka ndryshuar. Procesorët AMD dikur ishin të mirë si opsione buxhetore. Por me ardhjen e arkitekturë Ryzen, perceptimi për procesorët AMD ka ndryshuar në mënyrë drastike aq të konkurrojë dhe shumë herë të pushtojë kështjellën Intel.

Gjeneratat e fundit të procesorëve dominohen nga AMD. Mindfactory ka publikuar disa statistika të shitjeve të procesorëve të cilat i gjeni në grafikun e paraqitur mëposhtë.

Si të zgjedhim mes AMD dhe Intel?

Kjo është pyetja e madhe, por për ti dhënë përgjigje kësaj duhet të kuptojmë sesi krahasohen procesorët Intel dhe AMD me njëri-tjetrin. Janë disa specifika të rëndësishme për tu konsideruar të cilat i elaborojmë mëposhtë:

 • Performanca Single Thread: Procesorët zakonisht reklamohen si Dual apo Quad-Core, por disa aplikacione dhe lojëra ende përdorin një thread të vetëm në një bërthamë të vetme. Kështu procesori juaj duhet të ketë performancë të kënaqshme me një bërthamë
 • Performanca Multicore: Edhe pse disa lojëra përdorin një thread dhe bërthamë të vetme, shumica e lojërave moderne sot përhapen në disa bërthama. Të kuptuarit sesi procesori juaj performon me më shumë se një bërthamë tregon performancën në tërësi të tij.
 • Frekuenca: Është shpejtësia e përpunimit të të dhënave nga procesori. Sa më i lartë ky numër, aq më i fuqishëm procesori. Por ka disa faktorë që duhen konsideruar siç është vjetërsia e procesorit dhe numri i bërthamave
 • Cache: Procesori juaj ka memorie të brendshme njohur si Cache. Ka disa nivele cache në varësi të rëndësisë. Kur krahasoni madhësinë cache duhet të krahasoni të njëjtat nivele. Për shembull duhet krahasuar L3 Cache me një L3 Cache të një procesori tjetër.
 • Çmimi: Sa jeni të gatshëm të paguani për një procesor? Ngritja e AMD detyroi Intel të përshtaste çmimet. Megjithatë procesorët e fuqisë së lartë nuk kushtojnë pak.

Procesorët për kompjuterët e rangut të lartë: Intel Core i9-10900K vs AMD Ryzen 9 3950X

AMD ka prezantuar tashmë procesorët e gjeneratës së fundit Ryzen 5000 por duke qenë se Intel ende nuk ka zbuluar gjeneratën e re të procesorëve që pritet ta bëjë në Mars kemi vendosur ta krahasojmë me gjeneratën e kaluar AMD Ryzen 3000.

i9-10900K është një monstër gaming por diferenca me AMD nuk është e madhe. Konkretisht procesori ka një frekuencë bazë prje 3.7Ghz me deri në 5.3Ghz për një bërthamë dhe 4.9 Ghz me të gjitha bërthamat në modalitetin turbo. Në testimet me një bërthamë i9-10900K mund Ryzen 9 3950X.

Megjithatë procesori Ryzen ka avantazhe në memorien 64MB L3 Cache dhe performancën e shkëlqyer me shumë bërthama pa harruar mbështetjen për PCIe 4.0. gjithashtu vjen me 16 bërthama dhe 32 procese e ka mbështetje për RAM më të shpejtë.

Diferenca më e madhe mes këtyre dy procesorëve është çmimi. Në tabelën e paraqitur do të shikoni edhe Ryzen 9 3900X dhe është më pranë Intel në testime në tërësi. Procesori tejkalon ndjeshëm i9-9900K në performancë.

Procesorët për kompjuterët e rangut të mesëm: Intel Core i5-10600K vs AMD Ryzen 5 3600X

Në rangun e mesëm janë dy procesorë që dominojnë, Core i5-10600K dhe Ryzen 5 3600X. Të dy procesorët kanë fuqi të mjaftueshme për të përballuar edhe video lojërat më të rënda.

Core i5 ka frekuencë më të lartë megjithatë Ryzen 5 3600X ka rezultate thuajse të barabarta në testime. Procesori AMD dominon mbi Intel në testimet me shumë bërthama. Ryzen 5 3600X ka avantazhe të tjera gjithashtu si memorie L2 dhe L3 Cache, RAM më i shpejtë, TDP më e ulët dhe çmim shumë konkurrues.

Në testimet e realizuara në disa videolojëra, ekziston një konsensus se procesori Intel, Core i5-10600K ofron fps më tepër në konfigurimet high-end.

Procesorët më të mirë për kompjuterët e rangut të ulët: Intel Core i3-10320 vs AMD Ryzen 3 3300X

Këta dy procesorë janë prova më e qartë sesa larg ka shkuar zhvillimi i procesorëve falë betejës së egër mes Intel dhe AMD. Edhe procesorët e rangut të mesëm kanë cilësi të lartë, performancë të fuqishme nëse krahasojmë me gjeneratat e kaluara.

Për shembull në desktopin tim aktualisht kam një Core i5-3570 i cili mund të përballojë lojërat më të rënda.

Core i3-10320 dhe AMD Ryzen 3 3300X janë të ngjashëm në performancë. Testimet tregojnë se i3-10320 performon më mirë me një bërthamë ndërsa Ryzen 3300X kalon përpara në shumë bërthama.

Ashtu si modelet e tjera Ryzen, ka memorie cache më të madhe, mbështetje për PCIe 4.0 ndërsa në lojëra procesorët japin numër fps të ngjashëm.

Cili është më i miri, Intel apo AMD?

AMD ka një bërë një punë të jashtëzakonshme në vitet e fundit. Jo vetëm që ka mbyllur hendekun e madhe që ka pasur me Intel por edhe të kalojë përpara siç janë seritë e reja Ryzen 5000 të cilat do ti trajtojmë në një artikull tjetër me Intel 11th Gen.

Aktualisht procesorët AMD janë investimi më i mirë për të ardhmen duke ofruar performancë më të lartë por edhe më shumë bërthama. Një tjetër konsideratë është edhe përdorimi i një karte grafike të mirë ku edhe në këtë drejtim AMD ka ecur përpara se po afrohet drejt Nvidia. /PCWorld Albanian

Final Fantasy VII Remake më 10 Qershor sjell grafika të përmirësuara

Final Fantasy VII Remake ishte një prej lojërave më të bukura që mund të luanit në çdo konsolë dhe tani do të përmirësohet më tutje. Square Enix është duke punuar në një version të përmirësuar të lojës më 10 Qershor tha kompania gjatë një prezantimi në aktivitetin Sony State of Play.

Loja ka grafika të përmirësuara, detaje të mprehta, ndriçim më real dhe efekte mjegulle. Gjithashtu vjen me dy modalitete grafike: një që pasqyron lojën me 60fps dhe një në 4K.

Nëse aktualisht keni lojën në PS4, mund të kaloni në versionin PS5 falas. Megjithatë loja ka një episod të ri quajtur Yuffie i cili vjen vetëm nëse blini lojën në PS5. /GameWorld Albanian

Bill Gates: Bitcoin nuk është për mua

Themeluesi i Microsoft Bill Gates nuk ka investuar në Bitcoin tha gjatë një bisede në rrjetin social Clubhouse.

Gates i tha moderatorit Andrew Sorkin se preferon të investojë në kompani që bëjnë produkte duke cituar vaksinat e disa sëmundjeve.

Miliarderi nuk tha se nuk zgjedh të investojë në diçka duke nisur nga qëndrimi që kanë të tjerët. Në një intervistë të mëhershme ai diskutoi entuziazmin e  Elon Musk për kriptomonedhën.

“Unë besoj se nëse keni më pak para se Elon Musk, duhet të qëndroni larg Bitcoin,” tha Gates.

“Elon ka tonelata me para dhe është shumë i sofistikuar prandaj nuk shqetësohem se bitcoinët e tij një ditë humbin vlerë e një tjetër rriten.”

Vlera e bitcoin u rrit me 50% menjëherë pas lajmit se Tesla ka blerë 1.5 miliardë dollarë në kriptomonedhë dhe se planifikonte ta përdorte për pagesat. /PCWorld Albanian