Nuredini: Me mjetet e BERZH-it do ta zgjedhim përgjithmonë problemin e mbeturinave

Shkup, 26 Maj – Me paratë e Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim do të ndërtohen landfille rajonale me stacione transferimi dhe do të prokurohen kontejnerë dhe kamionë për grumbullimin e mbetjeve për të gjitha rajonet planifikuese. Presim që Ligji për borxhet të kalojë në Kuvend dhe për herë të parë pas pavarësisë të rregullojë në mënyrë të përhershme çështjen e menaxhimit të mbeturinave në vend, tha sot në seancën parlamentare për çështjet parlamentare, ministri i Ambientit Naser Nuredini.

Duke iu përgjigjur pyetjes së deputetes Vjolca Ademi nga BDI se deri ku është projekti për menaxhimin e mbeturinave në rajonin e Pollogut, Nuredini tha se me grantin prej 1.9 milionë frangash për rehabilitimin e deponisë së Rusino nga Ambasada zvicerane, bëhet një xhiro në është bërë deponia dhe ujërat e zeza dhe është rregulluar rruga për në deponi.

“Në fazën e dytë shteti zviceran ka dhënë gjashtë milionë franga shtesë, por ne si qeveri e kemi kaluar dhe presim që ligji të vijë në Parlament, ku do të marrim një borxh nga Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim për rehabilitim të plotë. i Rusinos”, ka thënë Nuredini.

Ai theksoi se në fazën e dytë do të ndërtohen stacione për të gjitha komunat në rajonin e Pollogut dhe do të sigurohen kontejnerë dhe kamionë për grumbullimin e mbeturinave.

Ky projekt do të jetë për të gjithë vendin. Do të ndërtohen landfille rajonale me stacione transferimi dhe do të prokurohen kontejnerë mbetjesh dhe kamionë. “Ideja jonë nuk është që të krijohen vetëm deponi, por ndryshimet ligjore nga gushti 2021 për menaxhimin e mbeturinave parashikojnë detyrat e pushtetit lokal dhe qendror, si dhe përgjegjësinë e zgjeruar të prodhuesve për përzgjedhjen e mbetjeve”, tha Nuredini.