Mariçiq: Propozimi francez mundëson që gjuha maqedonase të njihet nga i gjithë Bashkimi Evropian

Shkup, 2 Korrik – Zëvendëskryeministri përgjegjës për çështje evropiane, Bojan Mariçiq ka shkruar në profilin e tij në Facebook se me propozimin francez Maqedonia ka mundësinë që të filloj procesin negociator në gjuhën maqedonase, të njohur nga i gjithë Bashkimi Evropian.

“Deri më tani politikat tona dhe të gjithë hapat që kemi bërë kanë qenë strategjike dhe në interes të shtetit dhe qytetarëve. Me propozimin francez, kemi mundësinë që të fillojmë procesin negociator në gjuhën maqedonase, të njohur nga i gjithë Bashkimi Evropian. Konferenca ndërqeveritare dhe shqyrtimi janë hapat e parë të procesit të negociatave dhe për të gjitha vendet anëtare zgjati mesatarisht rreth 12 muaj. Pas kësaj, pason hapja e kapitullit të parë dhe deri atëherë do të ishte e nevojshme që në Kushtetutën tonë, përveç shtatë bashkësive ekzistuese, të futeshin edhe tri bashkësitë e reja etnike. Ne kemi një mundësi për përparim të pastër në integrimet evropiane me një gjuhë të pastër maqedonase dhe identitet të njohur nga i gjithë Bashkimi Evropian. E marrim pa asnjë kusht apo lëshim. Progresi pas shfaqjes do të varet nga përfshirja e bullgarëve, kroatëve dhe malazezëve në Kushtetutë, e cila është vetëm një fuqizim i shoqërisë sonë të barabartë multikulturore. Përparimi ynë evropian nuk do të varet më nga çështjet historike që mbulon Bullgaria dhe për të cilat duhet të diskutojmë. Ne mbetemi në përputhje me interesat tona dhe synimet kombëtare maqedonase, të cilat varen nga ne dhe vetëm nga ne”, shkruan Mariçiq.