Bërnabiq: Energjetika është prioriteti ynë, mendojmë të lidhemi edhe me Maqedoninë e Veriut

Shkup, 17 qershor – Kryeministrja e Serbisë, Ana Bërnabiq, beson se sot, 65 vjet pas Marrëveshjes së Romës, nuk mund të thuhet se Evropa është plotësisht e rindërtuar dhe e integruar ekonomikisht, pa integrim të plotë, përkatësisht, siç thekson , përfshirja e Ballkanit Perëndimor. Kjo është logjike sepse, thotë, i gjithë rajoni është i rrethuar nga vendet anëtare të BE-së.

“Ne jemi të rrethuar nga anëtarë të BE-së dhe prandaj është logjike që Ballkani Perëndimor të pranohet sa më shpejt në familjen e kombeve evropiane, është një vendim i saktë politikisht, ekonomikisht dhe strategjikisht. Kjo është për të mirën tonë dhe për të mirën e BE-së. Në këtë kohë, kjo duhet të jetë po aq e rëndësishme në agjendën tonë sa është në agjendën e BE-së. Prandaj dua t’u bëj sërish thirrje partnerëve tanë evropianë që të fillojnë negociatat me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë sa më shpejt që të jetë e mundur sepse kjo është e drejtë. Është gjithashtu e rëndësishme për ne, Serbinë, sepse përparimi i të gjithë rajonit drejt BE-së është jashtëzakonisht i rëndësishëm për sigurinë dhe paqen rajonale dhe prosperitetin ekonomik. Kjo është edhe politike edhe ekonomike. Serbia u jep 10 për qind mbështetje të gjithë partnerëve tanë në rajon për të vazhduar negociatat sa më shpejt të jetë e mundur, kjo përfshin edhe BeH-në, tha Bërnabiq në panelin “65 vjet pas Marrëveshjes së Romës: A është Evropa plotësisht e rindërtuar dhe e integruar ekonomikisht?” në kuadër të Forumit të Prespës për Dialog në Ohër.

Në fushën ekonomike për Serbinë, theksoi ajo, dy prioritetet kryesore janë bashkëpunimi ekonomik me BE-në dhe partnerët tanë në rajon, pasi mbi 65 për qind e tregtisë dhe investimeve në vend janë me BE-në dhe rreth 17 për qind me rajonin ose 82 për qind të tregtisë dhe investimeve tona.

“Nëse i lëmë mënjanë perceptimet, mendoj se është e qartë se BE dhe rajoni janë aty ku është zemra jonë, ku janë interesat tona si politikisht ashtu edhe ekonomikisht,” tha Bërnabiq.

Ajo theksoi se për të nxitur zhvillimin dhe bashkëpunimin në rajon, rëndësi të madhe ka agjenda për lidhjen nga procesi i Berlinit, gjegjësisht ndërtimi i autostradave, hekurudhave të shpejta për të lidhur njerëzit dhe bizneset në mënyrë që të lidhet më mirë Ballkani Perëndimor, ndërsa këtu është edhe nisma Ballkani i Hapur.

“Në fushën e infrastrukturës kemi përfunduar ndërtimin e autostradave drejt Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë. Korridori 10, aktualisht po ndërtojmë autostradën për në Sarajevë dhe kemi filluar rrugën për në Mal të Zi. Ne po ndërtojmë një hekurudhë me shpejtësi të lartë për në Hungari dhe po vazhdojmë me projekte që do të lidhin të gjithë rajonin. Diversifikimi është një nga prioritetet kryesore tani. Serbia sot do të ketë një qeveri të re dhe mund të them se kushdo qoftë kryeministër, një gjë është e sigurt – prioriteti numër një i qeverisë së re do të jetë energjia, përshpejtimi i diversifikimit dhe agjenda e gjelbër, pra kalimi në energjinë e gjelbër. Ky do të mbetet një prioritet kyç absolut për 4-5 vitet e ardhshme. Është jashtëzakonisht e rëndësishme për të gjithë ne që të rrisim pavarësinë dhe qëndrueshmërinë energjetike. Për Serbinë më i rëndësishmi është ndërlidhësi i gazit me Hungarinë dhe lidhja me terminalet me Greqinë, të cilin ne filluam ta ndërtojmë në shkurt të këtij viti me ndihmën e madhe të BE-së, e cila mbulon 50 për qind të projektit. Tani po mendojmë për ndërlidhësin me Maqedoninë e Veriut. Pa një rajon të lidhur më mirë, do të jetë më e vështirë dhe më e shtrenjtë për të gjithë ne,” tha Bërnabiq.

Ajo theksoi gjithashtu rëndësinë e Ballkanit të Hapur si një projekt shumë i rëndësishëm ekonomikisht dhe u bëri thirrje të gjithëve në rajon që nuk janë pjesë e tij t’i bashkohen nismës.

“Mendoj se kjo do të ndikojë në ekonomitë tona duke rritur BPV-në tonë totale me mbi 7 për qind. Është një mundësi unike. Nëse qëndrojmë siç jemi tani Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, do të jetë nga 1 – 3 për qind. Shpresoj që të tjerët të njohin potencialin e Ballkanit të Hapur dhe të bashkohen me ne. Është gjithashtu e rëndësishme politikisht sepse do t’u japë një sinjal partnerëve tanë të BE-së se kur të bashkohemi do të bëjmë gjërat që do të kërkohen nga ne kur të anëtarësohemi në BE. Reduktimi i burokracisë, ndërtimi i Ballkanit pa kufij, qarkullimi i lirë i njerëzve, mallrave dhe kapitalit dhe së fundi gjëja më e rëndësishme – do t’u tregojë të rinjve se sot ne si politikanë mund të krijojmë një të ardhme ndryshe dhe se ata mund të qëndrojnë në Ballkanin Perëndimor”, tha Bërnabiq.

Lidhur me qëndrimet e shprehura në panelin presidencial nga presidentët e vendeve anëtare të BE-së se Serbia nuk mund të shpresojë të bëhet anëtare e BE-së pa e njohur pavarësinë e Kosovës, Bërnabiq tha se “ne përsëri kemi një situatë ku po ndryshojnë trekëmbëshat”, gjë që është ndryshe nga qëndrimi zyrtar i BE-së. Në kornizën negociuese të vendit me BE-në si qëndrim i Unionit nuk përmendet njohja e Kosovës, por normalizimi i marrëdhënieve dhe konfirmohet edhe Rezoluta 1244 e OKB-së. “Në qëndrimin zyrtar të BE-së nuk ka asnjë fjalë për nevojën e njohjes së Kosovës”, tha Bërnabiq.