Video-lojërat me luftëra: Teknologjia që po ndihmon avancimin e ushtrisë

Shtetasve të huaj që mendonin të udhëtonin për të luftuar në Ukrainë iu dha një paralajmërim i qartë në fillim të këtij viti, “Kjo nuk është Call of Duty”.

Tmerret e një fushëbeteje të botës reale janë shumë larg nga versionet e tyre virtuale, pavarësisht se sa shumë video-loja ka evoluar vitet e fundit, raporton bbc.

Megjithatë, marrëdhënia e industrisë së video-lojërave me ushtrinë është duke u afruar – qoftë përmes teknologjisë së përdorur për të trajnuar oficerët, taktikave për të ndryshuar perceptimin e publikut, lidhjeve të ngushta me veteranët ose faktit të thjeshtë që ushtarët duan të luajnë, transmeton Telegrafi.

“Prirjet janë në rritje për video-lojërat mes atyre që shërbejnë në mënyrë aktive dhe veteranëve”, thotë Dan Goldenberg, i cili shërbeu në Marinën e SHBA-së dhe tani drejton, “Call of Duty Endowment”, një organizatë e veteranëve të ushtrisë amerikane.

Ajo lidhje “nuk po shkon askund”, shton ai.

Video-lojëra luftarake

Vite më parë, komandantët do të planifikonin, përgatitnin dhe testonin taktikat e tyre në një hartë.https://5b88a14bda16e9c171a6cae781dd3e79.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ata do të zhvendosnin modelet prej druri dhe pergamenës, modelet që përfaqësonin lëvizjen e trupave.

Sot, ata luajnë një video-lojë në vend të kësaj. Epo, disi.

Teknologjia moderne e video-lojërave i lejon gjeneralët të bëjnë diçka të jashtëzakonshme – thjesht në një mënyrë shumë më të avancuar.

Joe Robinson nga kompania teknologjike “Improbable” shpjegon se “aty ku teknologjia e video-lojërave është bërë jashtëzakonisht e fuqishme dhe e dobishme, aty është aftësia për të shndërruar kompleksitetin e botës reale në një botë virtuale”.

Softueri i “Improbable” lejon që skenarët e luftës në jetën reale të rikrijohen në mënyrë virtuale dhe të eksplorohen nga këndvështrimi i syve të mprehtë, siç do të shihni në video-lojërat strategjike në kohë reale si “Company of Heroes”, ose nga një këndvështrim në vetën e parë, si në lojëra të tilla si p.sh. Counter Strike.

Nga ndikimi i sulmeve kibernetike, dezinformimi te demografia dhe infrastruktura e popullsisë – të gjitha aspektet e panumërta që ndikojnë në luftën moderne kanalizohen në softuer dhe kanë një ndikim në mënyrën se si zhvillohen situatat. Kjo është shumë më tepër sesa thjesht vendosje dhe lëvizje trupash.

Robinson shpjegon se “kërcënimet mund të vijnë nga kudo sot. Është tepër e vështirë të kuptosh se si do të evoluojnë dhe si do të ndikojnë në fushën e betejës. Është shumë e vështirë të fillosh të planifikosh dhe stërvitesh për këto probleme”.

“Ne u mundësojmë vendimmarrësve të provojnë ide, të testojnë strategji, pajisje të reja dhe të trajnojnë trupat për t’u marrë me këto mjedise komplekse që ndryshojnë vazhdimisht. Shumë shpejt kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si gjërat ndikojnë njëra-tjetrën dhe çfarë mund të mësohet”, shtoi ai.

Nuk është vetëm trajnimi ku përdoret teknologjia e lojërave. Ai gjithashtu “po aplikohet në operacionet aktuale të botës reale”, që do të thotë se po ofron përparime “deri në orkestrimin e operacioneve”, thotë Robinson.

“Improbable” thotë se teknologjia e saj po përdoret nga disa ushtri anembanë botës, por kompania nuk tregon saktësisht se kush – për arsye sigurie.

Duke zgjatur dorën

Video-lojërat janë bërë një pjesë kyçe e strategjisë së ushtrisë britanike për tu lidhur me publikun.

Nga vizitat e konventave deri te përdorimi i video-lojërave si pjesë e hapur e fushatave të saja reklamuese si dhe ndërveprimi i rregullt me njerëzit në platformat e transmetimit si Twitch, është e qartë se zyrtarët e lartë besojnë se miliona që luajnë lojëra rregullisht në Mbretërinë e Bashkuar janë një aset i vlefshëm.

Duke folur për podkastin e lojërave të BBC Sounds Press X to Continue, nënkolonel Tim Elliot shpjegoi se “e gjithë ideja është të lidhim hendekun midis ushtrisë, të mbyllur në kazermat tona, dhe publikut të cilit i shërbejmë”.

Nënkolonel Elliot është kreu i divizionit të “Esport’s Army”. Sot, ushtarët ndajnë rregullisht seancat e tyre të video-lojës në internet, tregojnë aftësitë e tyre, bisedojnë me publikun dhe ndërtojnë një komunitet shikuesish.

“Ushtria e kupton se ka një distancë në rritje midis nesh dhe publikut, kështu që ideja është të përpiqemi të kapërcejmë atë hendek – në mënyrë që publiku i gjerë të kuptojë se çfarë bëjmë ne, dhe se ne jemi në thelb të njëjtë me ata, por ne veshim. Uniforma”, pohoi ai.

https://www.instagram.com/p/Ccu3O2iIfyX/