Teleskopi Hubble mund të mbijetojë, NASA do të përpiqet të lëshojë një kompjuter rezervë

Teleskopi Hapësinor Hubble ka ende një mundësi për të mbijetuar pasi agjencia amerikane e hapësirës, NASA zhvilloi një analizë duke vlerësuar faktorët e mundshëm dhe rreziqet e kalimit në pajisje ndihmëse, të cilat mund të ndodhin këtë javë.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, NASA shpreson të shpëtojë “jetën” e Teleskopit Hapësinor Hubble. Ekspertët ende po përpiqen të përcaktojnë shkakun e problemit të kompjuterit që shkaktoi mbylljen e kompjuterit. Është e mundur që ky të jetë një degradim i modulit të kujtesës, dhe ky është problemi i fundit në një seri vështirësish të mëdha dhe të vogla të teleskopit kohor të nisur në 1990.

Ekspertët e NASA-s në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard në Maryland u përpoqën të ri-ndiznin kompjuterin, por ai u mbyll përsëri dhe qëndroi në atë gjendje pavarësisht përpjekjeve të reja për ta filluar atë. Një nga opsionet për përpjekjen për të ringjallur Hubble është kalimi në një kompjuter rezervë, kështu që NASA përgatiti dhe kreu procedurat e provës në fund të qershorit dhe në fillim të korrikut dhe u morën hapat e nevojshëm për të aktivizuar pajisjen ndihmëse në teleskopin hapësinor.

Tani NASA është e gatshme të transferojë Hubble në një kompjuter rezervë që, nëse “ringjallet”, duhet të jetë funksional për disa vite të tjera. Një teleskop i ri hapësinor i quajtur James Webb është planifikuar të nisë këtë vit pas viteve të vonesës.

Sidoqoftë, James Webb ka disa mangësi krahasuar me paraardhësin e tij. Ai do të stacionohet shumë më larg Tokës, kështu që nëse NASA ka nevojë ta riparojë atë, do të duhet të investojë më shumë burime dhe logjistikë sesa sikur të ishte në një orbitë më të ulët të Tokës. Për më tepër, nuk ka mundësi UV, prandaj NASA po u bën thirrje astronomëve të kryejnë sa më shumë kërkime të bazuara në dritën UV.

Nëse riaktivizohet, Hubble do të mbetet në veprim për disa vite të tjera dhe nëse përpjekjet e ringjalljes dështojnë, NASA mund ta zhvendosë atë në një pozicion për hyrjen përfundimtare dhe djegien në atmosferën e Tokës. Por nëse mbijeton, Hubble duhet të shërbejë për disa kërkime më të rëndësishme. Mund të lëvizë në një orbitë më të lartë dhe të mbetet si një kujtesë e astronomisë revolucionare.