Spasovski: Integrimi i Ballkanit Perëndimor në BE do ta përforcojë sigurinë në mbarë Evropën

Shkup, 5 maj – Është kontestuese se Bashkimi Evropian është pika jonë e referimit. Integrimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, por edhe të vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, nuk janë vetëm garanci për stabilitet dhe prosperitet në rajon, por edhe shumë më tepër, theksoi ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski në fjalimin në Takimin rajonal të drejtorëve të shërbimeve të policisë nga Ballkani Perëndimor, Republika Helene, Republika e Bullgarisë dhe Republika e Italisë, që sot dhe nesër po mbahet në Shkup.

Spasovski u përqendrua në deklaratën e, siç tha, përfaqësueses së lartë të BE-së për politikë të jashtme dhe siguri, se vendet e Ballkanit Perëndimor për BE-në shndërrohen në partnerë për çështje të sigurisë, për dallim nga më parë kur janë shqyrtuar si vatra të jostabilitetit.

Ky konstatim ka qenë i saktë edhe në kohën kur është dhënë, ndërsa mbete i saktë edhe tani, kur Republika e Maqedonisë së Veriut është anëtare e barabartë e NATO-s dhe mbetet edhe më tej maksimalisht e përkushtuar në integrimin evropian edhe krahas mungesës së gjatë për fillim të bisedimeve për anëtarësim në BE, theksoi ministri i Punëve të Brendshme.

Të pranishmit i porositi se më lehtë do ta mbrojmë Evropën nga krimi, nëse bëhemi pjesë e BE-së, ndërsa pozicioni ynë në lidhje me këtë çështje është i qartë: ne jemi në rrugën evropiane dhe me këtë rast jemi konsekuent.

Krimi, sidomos krimi i organizuar nuk është i panjohur për shtetet perëndimore. Të gjithë e kemi të qartë se kriminelët nga shtete të ndryshme shumë lehtë njihen sesa politikanët dhe praktikantët e policisë, kështu që strukturat kriminale janë gjithmonë një hap para shtetit, sepse i bashkon interesi, theksoi Spasovski

Duke e përshëndetur personalisht dhe në emër të MPB-së reagimin dhe prezencën e fuqishme të drejtorëve të shërbimeve policore nga Ballkani Perëndimor, Republika e Bullgarisë, Republika Helene dhe Republika e Italisë, Spasovski theksoi se Maqedonia e Veriut, përkundër të gjitha sfidave që qëndruan dhe qëndrojnë ende përpara nesh, në një kohë shumë të shkurtër, shënuam përparim të dukshëm dhe e gjithë kjo falë të gjithë faktorëve shoqërorë.

Ai tha se lufta e vendosur dhe joselektive kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit është prioritet i çdo vendi që angazhohet për vendosjen e demokracisë, shtetit të së drejtës dhe shtetit të së drejtës. Ky, tha ai, është prioriteti ynë strategjik, ku fokusi i aktiviteteve tona është parandalimi dhe lufta kundër të gjitha formave të krimit të organizuar, në përputhje me standardet më të larta të punës policore.

Në këtë luftë, MPB-ja gjegjësisht policia, është një nga hallkat kyçe në atë sistem për shkatërrimin e krimit të organizuar dhe përballjen me korrupsionin.

Në fjalim, Spasovski mes tjerash vlerësoi se zhvillimi i krizës ukrainase do të ndikojë në mënyrë afatgjate në stabilitetin gjeopolitik dhe mbajtjen e sigurisë në korniza botërore. Në këto korniza, sidomos ato sensitive, janë shtetet që kufizohen me linjën ruso-ukrainase, duke e përfshirë edhe gjithë rajonin e Evropës Juglindore, në të cilin ndodhet edhe vendi ynë, i cili është me orientim strategjik për hapjen e negociatave dhe anëtarësimin e plotfuqishëm në Bashkimin Evropian.

Gjendja e sapokrijuar në Ukrainë, theksoi ai, i stimulon në mënyrë plotësuese nevojat për mbajtje të bashkëpunimit të fuqishëm ndërkombëtar me vendet e këtij rajoni, për shkak të së cilës Republika e Maqedonisë së Veriut është e kyçur në mënyrë aktive dhe i mbështet të gjitha nismat ndërkombëtare, të cilat kanë për qëllim ta përforcojnë bashkëpunimin në rajon, duke përfshirë edhe sigurinë në gjithë kontinentin evropian.

Në konferencën rajonale marrin pjesë drejtoresha ekzekutive e Europolit, Kethrin De Boll, shefi i policisë së Interpolit, Steven Kavanag, zëvendësdrejtori Vitorio Rici, Rebani Jaupi, zëvendësdrejtori Ensad Korman, drejtori Sinisha Kostreseviq dhe zëvendësi i tij Ranko Vukoviq, drejtori Samedin Mehmeti dhe Zoran Brgjanin, si dhe ndihmësdrejtori Dragan Vasileviq. Marrin pjesë edhe drejtorët Ventislav Kirçev dhe Konstantinos Skoumas, si dhe Karlo Verdilione.