Sa kohë qëndrojnë në pushtet liderët e partive

ALI HERTICA

Udhëheqësit e partive shihen shpesh si figura të rëndësishme. Dështimi i një partie në zgjedhje ose në negociatat e koalicionit është shpesh dështim i liderit. Një lider partie duhet të “tregojë lidership” dhe nëse nuk e bën, partia është e dënuar të humbasë ndikimin e saj. Ndërsa medias pëlqen të shkruajë lloj-lloj copëzash për liderët e partive, ne dimë pak në mënyrë sistematike për liderët e partive kur largohen, kur ndryshojnë politikat e partisë dhe kur kontribuojnë në suksesin ose humbjen elektorale të një partie.

Për të hulumtuar këtë (dhe gjëra të tjera) mora një grant nga Këshilli Danez për Kërkime të Pavarura [punoj në Danimarkë] disa muaj më parë. Kohët e fundit kam mbledhur të dhëna për liderët e partive nga 18 demokraci (Evropa Perëndimore, Kanadaja, Australia dhe Zelanda e Re) dhe këtu është një paraqitje shumë e vogël e velit.

Udhëzuesi është: sa kohë qëndrojnë në pushtet liderët e partive? A ka dallime mes partive, dhe më e rëndësishmja, a është e vërtetë që politika është bërë më konkurruese dhe e ethshme, me fjalë të tjera partitë po zëvendësojnë liderët e tyre më shpesh se më parë, por gjithashtu e krahasoj kosovën me vendet e tjera.

Ketu shifet se cila parti ka liderët e partive me më të gjatë? Figura më poshtë tregon kohëzgjatjen mesatare në muaj të një lideri partie. Partitë që nuk kanë pasur kurrë më shumë se 1 lider nuk janë të listuara këtu… Të gjitha lojërat e tjera ndryshojnë pak nga njëra-tjetra, por ndryshimi në lojëra është i madh dhe numri i vëzhgimeve nuk është shumë i madh. Prandaj, nuk ka dallime të rëndësishme midis palëve.