Një rekord i ri është shënuar në shpejtësinë e transferimit të të dhënave

Instituti Kombëtar i Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit (NICT) nga Japonia arriti të vendosë një rekord në transmetimin e të dhënave.

Rekordi i ri i shpejtësisë së të dhënave tani është 1.02 petabit për sekondë. Në përkthim, ai përfaqëson një milion gigabit që rrjedhin në linjë çdo sekondë. Në të njëjtën kohë, gjerësia e brezit të përmendur është e mjaftueshme për të transmetuar 10 milionë burime video 8K në të njëjtën kohë.

Rreth një vit më parë, ekipi hulumtues i të njëjtit institut arriti vetëm një të tretën e asaj që kanë arritur tani, kur bëhet fjalë për shpejtësinë e transferimit të të dhënave.

Thuhet se rekordi është arritur duke përdorur një rrjet me fibra optike që është shumë i ngjashëm me atë të përdorur tashmë për infrastrukturën aktuale të internetit. Studiuesit theksojnë se kjo do të lehtësojë zbatimin dhe përmirësimet e ardhshme kur bëhet fjalë për përpjekjet për t’i bërë këto shpejtësi standarde.

Gjatë eksperimentit u përdorën fijet MCF dhe multipleksimi i gjatësisë valore. Kjo do të thotë që sinjalet me gjatësi vale të ndryshme dërgohen njëkohësisht përmes linjës. Një tjetër risi ishte përdorimi i katër bërthamave, të cilat katërfishuan rrugët e transmetimit të të dhënave.

Kabllot me të njëjtën madhësi si ato nga linja standarde kabllore optike u mbajtën. Hulumtimi u publikua gjatë konferencës ndërkombëtare CLEO 2022.