NATO sistemon forca shtesë në Kosovë

Prishtinë, 30 maj – Aleanca veriatlantike, NATO, ka dislokuar forca shtesë në misionin e saj të KFOR-it në Kosovë.

Kjo siç thuhet në një njoftim të tyre, për shkak të situatës së krijuar, trazirave të fundit, ku mbetën të plagosur 30 pjesëtarë të kësaj force paqeruajtëse.

”Në përgjigje të trazirave të fundit dhe lëndimit të 30 anëtarëve të Forcës së saj në Kosovë, NATO ka drejtuar vendosjen e Forcave Rezervë Operacionale (ORF) për Ballkanin Perëndimor, e cila ishte në një status shtatëditor të gatishmërisë”.

Tutje specifikohet në detaje se statusi i tyre i gatishmërisë është reduktuar për shkak të situatës së tensionuar.

”Një batalion shtesë shumëkombësh i forcave rezervë është urdhëruar të ulë statusin e gatishmërisë, për t’u vendosur nga katërmbëdhjetë ditë, në shtatë ditë, në mënyrë që të jenë të gatshëm të përforcojnë KFOR-in nëse është e nevojshme”.

”Shpërndarja e forcave shtesë të NATO-s në Kosovë është një masë e kujdesshme për të siguruar që KFOR-i ka aftësitë që i nevojiten për të ruajtur sigurinë në përputhje me mandatin tonë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së”, tha admirali, Stuart B. Munsch.

”Dëshiroj të përgëzoj KFOR-in që ka ndërmarrë veprime të shpejta, të përmbajtura dhe profesionale për të ndërhyrë për të ndalur trazirat dhe për të shpëtuar jetë. Dhuna duhet të ndalet dhe të gjitha palët duhet të ndalojnë së ndërmarrë veprime për të minuar paqen në çdo dhe të gjitha komunitetet e Kosovës”, tha mes tjerash admirali, Munsch.