Laboratori i Shiga në Japoni zhvillon robotë për të kryer “detyra të rrezikshme”

Një sektor kërkimor i prefekturës Shiga po nxit një robot modern që mund të shpëtojë jetë, i cili lejon kontrolluesin që përmes “pajisjeve virtuale” të trajtojë dhe të ngrejë sende me peshë.

Sipas mediave të huaja, roboti, i cili peshon rreth 450 kilogramë, mund të lidhet edhe me një vinç për të punuar në vende të larta.

Roboti quhet “jinki”, ose makinë humanoide dhe po krijohet nga Man-Machine Synergy Effectors, Inc., në Kusatsu.

Udhëheqësi Kanaoka Hakase, i njohur si Dr. Kanaoka u shpreh se ndërsa ka parë shumë robotë modernë në Japoni, ai filloi të pyeste pse risia nuk po përdorej për të shpëtuar jetë si për shembull gjatë tërmeteve.

Përparimi i robotit të ri filloi pasi West Japan Railway Co. foli me Kanaoka për përdorimin e një roboti për të parandaluar fatkeqësitë në mjedisin e punës, për shembull, punëtorët që bien nga telat lart ose marrin goditje elektrike gjatë mirëmbajtjes.

“Ne duam të eliminojmë punën e vështirë fizike përmes robotikës”, ka thënë Kanaoka.

Organizata tani po drejton ekspozitat e robotit të ri, e vendosur ta vë atë në përdorim praktik në pranverën e vitit 2024.

Robotët e organizatës, duke përfshirë robotin shëtitës me një lartësi prej 4 deri në 5 metra, janë planifikuar të shfaqen në Osaka-Kansai Expo 2025.