Ky robot ofron mundësinë për të “prekur dhe ndjerë objektet nënujore” – pa u lagur

Një robot i krijuar në Universitetin Stanford në Kaliforni është duke u zhytur deri te mbetjet e anijeve të zhytura dhe aeroplanëve të fundosur në një mënyrë që njerëzit nuk mund ta bëjnë.

I njohur si OceanOneK, roboti u lejon operatorëve të tij të ndihen sikur janë gjithashtu eksplorues nënujorë.

OceanOneK i ngjan një zhytësi njerëzor, me krahë, duar dhe sy që kanë pamje 3D, duke kapur botën nënujore me ngjyra të plota.

Pjesa e pasme e robotit ka kompjuterë dhe tetë shtytës me shumë drejtime që e ndihmojnë atë të manovrojë me kujdes hapësirat e anijeve të fundosura.

Dhe kur një operator në sipërfaqen e oqeanit përdor komandat për të drejtuar OceanOneK, sistemi i reagimit haptik (i bazuar në prekje) i robotit bën që personi të ndiejë rezistencën e ujit si dhe konturet e objekteve.

Kështu, aftësitë reale të shikimit dhe prekjes së OceanOneK janë të mjaftueshme për t’i bërë njerëzit të ndihen sikur po zhyten deri në thellësi – pa rreziqet ose presionin e jashtëzakonshëm nënujor që do të përjetonte një zhytës njerëzor.

Roboticisti i Universitetit të Stanfordit, Oussama Khatib dhe studentët e tij u bashkuan me arkeologët e thellë të detit dhe filluan ta dërgonin robotin në zhytje kohë më parë dhe ekipi sapo përfundoi një tjetër ekspeditë nënujore në korrik.