Koncert i Inva Mulës dhe Genc Tukiqi sonte në “Verën e Ohrit”

Ohër, 1 gusht – Programi i festivalit të edicionit të sivjetëm  në “Verën e Ohrit” futet në gjysmën e dytë  me koncertin e sopranes shqiptare Inva Mula, në piano e shoqëruar  nga maestro Genc Tukiqi.

Inva Mula është njëra nga sopranet më të rëndësishme  në ditët e sotme. E lindur në Tiranë, fillon të mësojë piano në moshën pesë vjeçare, ndërsa këndimin e filloi në moshën 16 vjeçare, së pari me nënën e saj, ndërsa pastaj edhe në Universitetin për Arte në Tiranë në të cilin edhe diplomon. Roli i saj i parë në skenë është Violeta në operën “Traviata” e cila edhe ia hapi dyert  e operës në Tiranë ku merr pjesë gjatë pesë viteve të ardhshme. Për këtë periudhë, dy herë fiton në  konkursin “Tefta Tashko Koço” ndërsa në vitin 1987 u shpall edhe si këngëtarja më e mirë e operës. Vijojnë fitoret e konkurseve “Zhorzh Enesku” në Rumani dhe Gran pri “Madam Baterfaj” në Barcelonë në vitin 1992.

Që nga viti 1993 ajo zhvendoset në Francë. Triumfoi në 1993, në konkursin “Placido Domingo” dhe që aty fillon një bashkëpunim të ngushtë me maestron e madh Plasido Domingo. Pikërisht këtu fillon karriera e saj ndërkombëtare, fillimisht në operën e Avignon, pastaj Los Anxhelos, Bonn, Uashington, Çikago e Nju Jork. Bashkëpunime të mëtejshme me emra të mëdha në fushën operistike, si me baritonin Leo Nuci apo maestron Rikardo Muti në teatrin e la Scales në Milano, i hapin rrugën suksesit të saj të mëtejshëm në Itali. Ajo u ftua të këndonte Violetën për hapjen e teatrit Arcimoldo në Milano, sukses ky që i sjell angazhime të tjera në Itali.

Karriera e Inva Mulës edhe sot vazhdon me intensitet të madh.  Rregullisht është ftuar të mbajë seminare në akademitë në Paris, në Gshtad dhe Sankt Peterburg.

Pianisti shqiptaro-francez dhe autor këngësh Genc Tukiqi, i diplomuar në Konservatorin e Tiranës, ai mori diplomën soliste nga Ecole Normale de Musique në Paris – Alfred Cortot, ku aktualisht ka një profesor. Karriera e tij ndërkombëtare si pianist koncertesh e çoi atë të luante në vendet më të mëdha. Disa koncerte, duke përfshirë “Sommets Musicaux de Gstaad” në Zvicër, Salle Gaveau dhe “Salle Cortot” në Paris, në Antikën e Arteve të ORA, ose CAMI Hall në New York City, e kanë fituar atë si një nga më të shquar instrumentalistë të gjeneratës së tij. Ai mori një njohje prestigjioze nga Nino Rota, i cili e përshkroi atë si “një muzikant i madh në nivel ndërkombëtar” dhe vuri në dukje në veçanti interpretimet e tij të shkëlqyera të zemrës dhe mendjes, në simbiozë të përsosur me orkestrën. Interpretimet e tij ishin subjekt i regjistrimeve, veçanërisht ato të incizuara me orkestrat simfonike të Teatrit Kombëtar të Operës në Tiranë dhe Teatrit të Operas Maqedonas, me orkestrën e Çajkovskit rus ose orkestrat e televizionit shqiptar dhe slloven. Ai gjithashtu performon rregullisht me Inva Mula.

Koncerti do të mbahet në kishën “Shën Sofija” me fillim në ora 21:00.

Rreth nesh

Adresa
8 Udarna Brigada
Shkup – RMV-të, 1000

Hours
Monday—Friday: 9:00AM–5:00PM
Saturday & Sunday: 11:00AM–3:00PM