Kjo është historia e James Martinit, shpikësit të katapultës së pilotëve

James Martin është kredituar me shpikjen që besohet se ka shpëtuar 7,600 njerëz deri më sot, dhe është një katapultë për pilotët.

Ky shpikës nga Irlanda e Veriut krijoi një katapultë për pilotët në 1944. Fotografitë e rralla të shpikjes, si dhe prototipet, janë të ekspozuara në Muzeun e Transportit në Ulster, Irlanda Veriore.

“Ai ishte i vendosur të mos punonte për të tjerët, por të punonte për veten e tij. Kthesa e madhe në jetën e tij ishte kur filloi të merrte mësime fluturimi me kapitenin Valentine Baker. Të dy menjëherë krijuan një partneritet dhe u bënë miq të mirë dhe vendosën të fillojnë një kompani-Kompania Martin-Baker Aircraft (Kompania Martin-Baker Aircraft)”, tha Clare Ablett nga Muzeu i Transportit.

Pastaj Baker u vra, gjë që ndikoi ndjeshëm në punën e Martinit, domethënë, ai e bëri atë të shpikë një katapultë për pilotët, raporton bbc.

“Kapiteni Baker u vra gjatë testimit të një aeroplani ushtarak dhe kjo ndikoi në mënyrë dramatike te Martin. Kjo është arsyeja pse ai ishte me të vërtetë i përkushtuar për të bërë çmos për të krijuar diçka që do të parandalonte vdekjen e pilotëve. Në vjeshtën e vitit 1944, ai filloi të punonte në krijimin e një sistemi ndihmës … me të cilën piloti do të jetë në gjendje të shpëtojë nga avioni”, shpjegoi ajo.

Personi i parë që testoi këtë sistem, thotë Ablett, ishte një punonjës i kompanisë së lartpërmendur, Bernard Lynch, dhe kjo ndodhi në vitin 1945. Ajo e përshkroi atë moment si “absolutisht të frikshëm”. Sistemi, ndërkohë, ka shpëtuar 7,600 jetë.