“Gjashtë herë më shpejt se trageti” – anija hibride në formë aeroplani që do të transformojë udhëtimin ndër-qytetas

Në një kohë kur projektet e infrastrukturës së transportit duket se do të jenë në qendër të debatit publik në SHBA, një kompani me bazë në Boston e mbështetur nga disa nga investitorët më të shquar të Silicon Valley dëshirojnë të shndërrojnë korsitë detare përgjatë brigjeve lindore dhe perëndimore në pista detare.

Los Angeles deri në San Diego në 50 minuta? Po nga New York për në Boston në dy orë? Dhe e gjithë kjo pa trafik rrugor ose sherr në aeroporte. Këto janë llojet e udhëtimeve që mund të bëhen të mundshme nëse projekti i kompanisë, Regent bëhet realitet, raporton cnn.

Themeluesit e Regentit kanë trashëgimi të aviacionit, përfshirë gradat në inxhinierinë e hapësirës ajrore në MIT dhe në Boeing Aurora Flight Sciences, por ata iu drejtuan deteve për frymëzim kur filluan të kërkojnë mënyra të reja, të qëndrueshme për të transformuar udhëtimet ndër-qytetase, transmeton Telegrafi.

Billy Thalheimer dhe Mike Klinker kanë mbledhur 9.5 milionë dollarë nga Y Combinator, Mark Cuban dhe Peter Thiel, midis investitorëve të tjerë, për të ri-imagjinuar konceptin e efektit krahët në tokë (WIG) dhe për ta kthyer atë në një mjet transporti të zakonshëm me zero emetime.

Automjetet me efekte krahu në tokë janë një lloj anije-aeroplan hibride. Ata përdorin një parim aerodinamik të njohur si “efekti tokësor” për të “shkumuar” sipërfaqen e detit për shpejtësi shumë të mëdha, duke mbetur pezull vetëm disa metra mbi ujë. Kur janë në port, ata thjesht do të pushojnë mbi ujë, si çdo varkat tjetra.

Prezantimi i detit

Koncepti i automjetit me efekt tokësor nuk është i ri. Bashkimi Sovjetik prodhoi disa aeroplan ushtarak, zakonisht të referuar si “ekranoplans”, dhe, kohët e fundit, një numër i startup-eve, të tilla si Wigetworks në Singapor, kompania Flying Ship në SHBA dhe RDC Aqualines në Rusi, kanë punuar në një gjeneratë të re të mjeteve artizanale me efekt tokësor për përdorim komercial, të drejtuar dhe pa pilot.

Ideja tingëllon e drejtpërdrejtë, por automjetet me efekt tokësor duhet të merren me një numër çështjesh që, deri më tani, kanë parandaluar adoptimin e tyre më të përhapur.

Njëra prej tyre është se, ashtu si aeroplanët hidraulikë, mjetet lundruese në tokë janë shumë “të ndjeshme ndaj valëve”: detet e trazuara janë të ndaluara dhe kjo nuk është një opsion nëse doni të drejtoni një shërbim komercial të rregullt dhe të besueshëm.

Atëherë ju keni faktin se ata kanë nevojë për një shtrirje të gjatë të ujit të qetë për t’u ngritur; shtoni aftësinë e tyre të dobët të kthimit ndërsa jeni në ujë dhe keni një automjet që mund të jetë i vështirë për tu operuar brenda porteve të ngarkuara.

Sidoqoftë, Regent pretendon se e ka zgjidhur këtë gjendje të vështirë duke futur disa elementë të rinj, deri në pikën që themeluesit e tij po e pozicionojnë mjetin krahët në tokë si një kategori krejtësisht të ri të automjeteve, të cilat ata i quajnë “detarë”.

Shpejtësi të lartë dhe pa fosile

Rrëshqitësi i detit kombinon efektin e krahut në tokë dhe teknologjitë hidrofoil. Është një hibrid që ruan avantazhet kryesore të automjeteve me efekt tokësor, ndërsa trajton disa nga disavantazhet e tyre.

Hidrofoilet janë anije të shpejta ku byku është mbi sipërfaqe, i lidhur me shirita me petë (ose fletë metalike), një sipërfaqe horizontale si krahë që është në kontakt me ujin dhe siguron ngritje dhe stabilitet duke minimizuar zvarritjen.

Rrëshqitësi i detit ka një fletë tërheqëse që e lejon atë të kalojë midis konfigurimeve, në varësi të asaj faze të udhëtimit në të cilin ndodhet. Kur është në ujëra të mbyllur, siç janë portet, ai do të veprojë si një hidrofil për më shumë manovrim, por sapo të arrijë në det të hapur, ai do të tërheqë krahët dhe do të hyjë në mënyrën e shkumëzimit të valëve si një mjet i pastër i efektit tokësor.

Risi tjetër interesante është se rrëshqitësit e detit do të jenë krejtësisht elektrikë që nga dita e parë.
Kur punonin në industrinë eVTOL (ngritja dhe ulja vertikale elektrike), themeluesit e Regent u bënë të vetëdijshëm për kufizimet e teknologjisë aktuale të baterive.

Ndërsa është i aftë të fuqizojë automjetet e lëvizjes ajrore urbane të dizajnuara për të operuar brenda kufijve të një qyteti, dendësia e ulët e energjisë e baterive të sotme e bën shumë sfiduese zgjerimin e gamës së automjeteve tërësisht elektrike përtej rrezes shumë të shkurtër.

Kjo është kur ata kaluan vëmendjen tek automjetet me efekt tokësor si një alternativë me shpejtësi të lartë, pa fosile për të lidhur qytetet e mëdha pa pasur nevojë të presin që teknologjia e baterisë të arrijë.

Rrjetet e elektrizuara të transportit

Meqenëse automjetet me krah në tokë konsiderohen anije, ato veprojnë sipas rregullave detare dhe nuk përballen me të njëjtat kufizime operacionale dhe rregullatore si aeroplanët.

WIGs, për shembull, nuk duhet të kryejnë një ngritje të vazhdueshme të shkarkimit të baterisë gjatë ngritjes, dhe atyre nuk u kërkohet të mbajnë një rezervë energjie 45-minutëshe. Të gjitha së bashku, kjo u jep më shumë diferencë për projektuesit që të shtyjnë zarfin e teknologjisë, transmeton Telegrafi.

“Ne jemi të vetëdijshëm se disa sipërmarrës fillojnë duke krijuar produktin dhe ata presin që të negociojnë rregullat më vonë, por kjo nuk na dukej si një propozim i realizueshëm për ne”, tha Thalheimer për CNN Travel.

Roja bregdetare e Shteteve të Bashkuara është organizata që mbikëqyr këtë lloj automjeti, por Thalheimer thotë se ata janë gjithashtu në kontakt të ngushtë me Administratën Federale të Aviacionit (FAA), pasi ata besojnë se është e dobishme që edhe ata të përfshihen në proces.

Në vizionin e tij, automjetet me efekt tokësor janë pjesë e rrjeteve më të mëdha të transportit të elektrizuar me shumë modalitete dhe ndajnë nyje të infrastrukturës me eVTOL dhe aeroplanët komercialë me rreze të gjatë.

Shumë aeroporte janë të vendosura pranë ujit, gjë që do të lehtësonte, për shembull, lloje të ndryshme të mjeteve ajrore dhe detare që ndajnë infrastrukturën e ngarkimit dhe shkëmbejnë rrjedhën e udhëtarëve.

Gjashtë herë më shpejt se trageti

Themeluesit janë të sigurt se aeroplanët detarë do të përfitojnë gjithashtu nga përparimet në teknologjinë e baterive në vitet e ardhshme, gjë që do t’i lejojë ata të dyfishojnë distancën e tyre në 500 kilometra.

Për momentin, ata janë të kënaqur me aftësinë për të nxjerrë shpejtësinë e respektuar (për një anije detare) prej 180 milje në orë për një distancë prej 180 kilometrash, e cila është e mjaftueshme për rrugë të tilla si Nju Jorku në The Hamptons ose Los Angeles në Santa Barbara, për shembull.

Përkundër kompleksitetit të karakterit të tij hibrid, Regent po e vendos atë si një opsion relativisht me kosto të ulët operacionalisht. Përdorimi i motorëve elektrikë, të cilët kanë më pak pjesë lëvizëse sesa ato me djegie të brendshme, është një faktor kryesor në mbajtjen e kostove të ulëta, transmeton Telegrafi.

Regent është duke e vendosur detin si një alternativë për tragetet tradicionale dhe gjeneratën e re të avionëve elektrikë. Pretendon se do të jetë gjashtë herë më shpejt se tragetet dhe do të ketë gamën e dyfishtë të aeroplanëve elektrikë me gjysmën e kostos.

Çmimi përfundimisht do të përcaktohet nga operatorët, por Thalheimer vlerëson se çmimet e biletave për person për udhëtim mund të jenë në intervalin 50-80 dollarë për versionin e parë të detit, i cili do të transportojë 12 pasagjerë dhe mund të bjerë në 30-40 dollarë sapo të jetë planifikuar Kallamar deti me 50 vende hyn në shërbim.

Deri më tani koncepti duket se ka gjetur një treg pranues, pasi tashmë ka marrë letra qëllimi me vlerë rreth 465 milionë dollarë nga linjat ajrore dhe operatorët e trageteve. Regent gjithashtu kohët e fundit ka krijuar partneritet me Brittany Ferries dhe SplitExpress.

Kompania pret të fluturojë një prototip pa pilot të detit, i cili do të jetë një e katërta e madhësisë reale, deri në fund të këtij viti dhe një në shkallë të plotë deri në vitin 2023.

Le të shpresojmë se do të lundrojë pa probleme për të ardhmen e transportit ujor.