Emiratet e Bashkuara Arabe po përdorin dronë për të “krijuar” shi

Në një vit kur regjistrohen të dhënat e temperaturës, Emiratet e Bashkuara Arabe po i drejtohen teknologjisë për të luftuar nxehtësinë.

Sipas një raporti të Business Insider, shkencëtarët në Dubai përdorin një metodë të veçantë për të “krijuar” shi sepse temperaturat arrijnë 48 gradë.

Teknika është krijuar për të rritur sasinë e shiut, dhe projekti vlen 15 milionë dollarë. Shkencëtarët në Universitetin e Reading në Mbretërinë e Bashkuar kanë krijuar një teknologji të veçantë për krijimin e reve për Dubai.

Procesi përdor një dron, i cili lëshon impulse të energjisë elektrike në retë për të marrë pika uji në retë e mbajtura së bashku. Kur pikat bëhen mjaft të mëdha, ato bien në formën e shiut.

Një proces i ngjashëm u krye me sukses që në vitin 1923 në Ohajo falë profesorit WD Bancroft të Universitetit Cornell, i cili fluturoi në retë dhe përdori komponime të ndryshme kimike për të “prodhuar” shi.

Një fakt i diskutueshëm është se mund të jetë praktikisht një “vjedhje” e shiut nga rajone të tjera. Ky proces nuk krijon shi në kuptimin e vërtetë të fjalës, por përkundrazi nxit formimin e pikave mbi një rajon specifik që përndryshe do të krijoheshin diku tjetër. Kjo do të thotë që nëse bie shi mbi Dubai, nuk do të bjerë në zonat përreth.

Emiratet e Bashkuara Arabe po kërkojnë mënyra për të përdorur shiun që bie në tokë në vend që të avullojë përsëri në një atmosferë të thatë.