Dëftesat dhe librat kanë ngecur në tenderë në prag të fillimit të vitit të ri shkollor

Shkup, 11 gusht – As nxënësit, as prindërit dhe as shkollat ​​nuk janë njoftuar se kur do të marrin dëftesat, por tashmë është lidhur një marrëveshje për përgatitjen e tyre. Ndryshe nga tenderi për prokurimin e teksteve shkollore, i cili është ende në vazhdim. Nëse tekstet do të vonohen edhe këtë vit, mësuesit do t’i shpërndajnë sërish tekstet shkollore.

Dëftesat për nxënësit janë kurora e vitit shkollor të përfunduar, por këtë vit ka munguar ndarja tradicionale e tyre, e cila zakonisht bëhet në qershor. Në prag të fillimit të vitit të ri shkollor, ende nuk dihet se kur do të marrin certifikatat e nxënësve. Simona Cvetkovska është nënë e dy fëmijëve të shkollës fillore. Aleksandri do të jetë në klasën e tretë nga shtatori, kurse Petari në klasën e shtatë. Ajo thotë se deri më tani nuk kanë marrë asnjë njoftim se kur do të marrin certifikatat e fëmijëve të saj, vetëm notat e tyre janë publikuar në ditarin elektronik.

“Në mbledhjen e fundit të prindërve ka qenë diku në fund të vitit shkollor, nuk kemi pasur asnjë informacion dhe ende nuk e dimë se kur do të jepen dëftesat. Fëmijët sinqerisht prisnin se do të ishte para fillimit të pushimeve”, thotë Cvetkovska.

Disa prej prindërve kanë marrë mesazhe informative nga mësuesit në grupet e rrjeteve sociale ku komunikojnë me njëri-tjetrin se nxënësit do të marrin dëftesat në datën 30 gusht.

Marrëveshja u nënshkrua më 1 gusht

Byroja për Zhvillimin e Arsimit njoftoi se dhënia e dëftesave do të bëhet deri në fund të vitit shkollor (gusht), duke marrë parasysh të gjitha kushtet në të cilat zhvillohej mësimi në kohë krize dhe përballje me sfidat e përditshme. Por ata nuk thonë një datë të saktë. Përjashtim, siç theksohet nga byroja, bëjnë dëftesat për studentët që kanë nevojë për regjistrim në arsimin e mesëm apo të lartë dhe të cilat tashmë janë dhënë.

Kontrata për prokurimin e certifikatave për arsimin fillor dhe të mesëm është nënshkruar madje më 1 gusht. Tenderin e ka fituar kompania Arbëria Design nga Tetova.

Drejtori i shkollës së mesme “Shaip Jusuf” në Shuto Orizarë, Doan Sulejmanovski thotë se nga Byroja kanë marrë shkresë që deri në fund të gushtit të planifikojnë aktivitete për dhënien e certifikatave.

“Si datë fikse nuk kemi marrë afat dhe nuk e dimë saktësisht se kur”, thotë Sulejmanovski.

VMRO-DPMNE opozitare u përgjigj se arsimtarët dhe stafi arsimor po përballen me kolapsin total të sistemit, sepse nuk ka tekste shkollore dhe dhënia e dëftesave vonohet.

Tenderi për tekstet shkollore është në proces

Afati i fundit për tenderin për prokurimin e teksteve për arsimin fillor dhe të mesëm është data 12 gusht. Kjo do të thotë se nesër duhet të hapen ofertat për tekstet e reja dhe duhet të lidhet një marrëveshje me ofertuesit e përzgjedhur. Më pas kanë mbetur edhe dy javë deri në fillimin e vitit shkollor për përgatitjen dhe shtypjen e tyre.

“Nëse kemi një situatë që tekstet e shtypura do të vonohen, do të kemi materiale të shtypura që do të jenë pjesë e atyre teksteve për tremujorin e parë të vitit të ri shkollor”, tha ministri i Arsimit Jeton Shaqiri për Sitel.

Këto janë fleta mësimore që mësuesit u japin nxënësve në klasë dhe në të cilat ka një mësim për të mësuar ose ushtrime dhe detyra shtëpie.

Nuk është hera e parë që prindërit duhet të merren me tekstet e fëmijëve të tyre.

“Vitin e kaluar tekstet i kemi marrë në fund të gushtit. Në përgjithësi, atyre u mungonin vetëm dy artikuj që duhej t’i printonim shtesë, dhe për këtë vit, sinqerisht nuk e di nëse do të ketë diçka që do të duhet të blejmë shtesë ose nëse do të marrim gjithçka si komplet“, thotë Cvetkovska.

Si arsim i mesëm profesional gjithmonë na kanë munguar tekstet, thotë drejtori Sulejmani, pavarësisht nëse bëhet fjalë për lëndë sipas planprogramit të vjetër apo kurrikulave të reja modulare.

“Për mbi 80 për qind të lëndëve përdoren libra të vjetër sipas planprogrameve dhe programeve të vjetra dhe nuk kemi tekste të reja”, thekson Suleimani.

Ky do të jetë viti i katërt radhazi që nxënësit në gjimnazin “Shaip Jusuf” të përdorin kurrikulat dhe programet e reja modulare dhe të mos kenë tekste për një pjesë të madhe të lëndëve. Edhe këtë vit nuk presim tekste dhe siç përfundon Sulejmani, cilësia e mësimdhënies vuan për këtë.//Zhurnal.mk