Catherine de Bolle: Europol ka bashkëpunim të mirë me Maqedoninë e Veriut

Shkup, 8 Maj – Ambienti dhe zona e kontrabandimit të imigrantëve janë fusha në të cilat Europol ka bashkëpunimin më të mirë me policinë e Maqedonisë së Veriut. Nevojiten investime më të mëdha dhe bashkëpunim të forcuar në fushën e krimit ekonomik dhe financiar, tha në intervistë për AIM-n, drejtoresha ekzekutive e Agjencisë Evropiane për zbatimin e ligjit – Europol, Catherine de Bolle.

“Për të shkatërruar organizatat kriminale duhet të monitorohen mjetet e tyre. Kështu që ne kemi nevojë për përpjekje shtesë këtu dhe ne do ta bëjmë këtë”, tha ajo në një intervistë,

Ajo shtoi se nevojiten përmirësime të vazhdueshme të krimit kibernetik, për shkak të taktikave dhe qasjeve që ndryshojnë me shpejtësi të grupeve kriminale.

Ajo foli për domosdoshmërinë e bashkëpunimit rajonal në luftën kundër krimit të organizuar, se ku nevojiten përmirësime për monitorimin e grupeve kriminale mjetet e të cilave janë dinamike, asimetrike, por edhe komplekse. Mesazhi i saj është përgjithësisht gjurmimi i parave të grupeve kriminale.

“Po diskutojmë mundësitë me policinë e RMV-së, të cilat janë rastet e mëdha për të cilat duhet të punojmë së bashku. Për shembull, ne kemi bashkëpunim të mirë për krimin mjedisor. Kemi bashkëpunim të mirë edhe me Maqedoninë e Veriut për kontrabandimin e imigrantëve. Për shkak të vendndodhjes suaj gjeografike këtu në rajon, ju jeni vendimtar si zonë tranziti dhe imigrimi i paligjshëm përdoret shpesh nga grupet e krimit të organizuar. Dje pata rastin të bisedoj me shefin e policisë këtu në Maqedoninë e Veriut dhe sot me Ministrin e Brendshëm. Investimi që po bëjmë nga Europoli dhe policia e Maqedonisë së Veriut është më shumë investim dhe hetim në fushën e krimit ekonomik dhe financiar, sepse për të shkatërruar organizatat kriminale duhet të monitorohen fondet e tyre”, shtoi Catherine de Bolle.