Apple kritikohet për sistemin e zbulimit të përmbajtjeve pornografike me fëmijë

Ka kaluar një javë që kur Apple njoftoi funksionet e skanimit të fotografive që përmbajnë pornografi të fëmijëve në pajisje, dhe që nga dita e parë, ata janë objekt i kritikave sepse po shkelin privatësinë e përdoruesve me këtë veprim. Tani Apple i është nënshtruar të gjitha kritikave.

Apple ka njoftuar se do të instalojë NeuralHash në telefonat inteligjentë të përdoruesve në Shtetet e Bashkuara, të cilat do të gjejnë fotografi të përdoruesve që lidhen me pornografinë e fëmijëve. Apple thotë se në këtë mënyrë, ajo lufton kundër abuzimit të fëmijëve dhe pornografisë së fëmijëve në mënyrën më të mirë që ata kanë në dispozicion.

Jo të gjithë ranë dakord që do të ishte kështu, kështu që drejtorët e kompanive të ndryshme të tjera, figurat publike, përdoruesit e zakonshëm dhe, në fund, edhe punonjësit e Apple dolën përpara, raporton bloomberg.

Të gjithë bien dakord se ky funksion mund të abuzohet nga shtetet shtypëse në mënyrë që të censurojë dhe gjejë qytetarë të papërshtatshëm. Sigurisht, ata gjithashtu ranë dakord se kjo mund të dëmtojë reputacionin e kompanisë që mbron privatësinë e përdoruesve.

Apple donte të skanonte fotografi duke krahasuar “nënshkrimet” (hashet) unike të fotografive që përmbajnë pornografi të fëmijëve me të njëjtin lloj “nënshkrimesh” të imazheve që janë në pajisje. Baza e të dhënave e nënshkrimeve (pra, jo vetë fotografitë) do të vendoset në secilin iPhone në të cilin do të bëhet ky krahasim, duke kërkuar imazhe që lidhen me pornografinë e fëmijëve. Qëllimi ishte të luftohej kundër abuzimit të fëmijëve dhe pornografisë së fëmijëve në këtë mënyrë. Sidoqoftë, tani ata janë dorëzuar pak.