Zhvillimi i industrisë së energjinë me hidrogjen,hap i rëndësishëm në uljen e emetimit të karbonit

Autoritetet kineze në rajonin Pekin-Tianjin-Hebei kanë krijuar një plan për zhvillimin e industrisë së energjisë me hidrogjen për periudhën 2021-2025, për të zvogëluar emetimet e karbonit në rajon me rreth 2 milionë tonë.

Sipas programit të publikuar nga zyra komunale e ekonomisë dhe teknologjisë së informacionit, rajoni do të arrijë një vlerë të përgjithshme të zinxhirit të industrisë së hidrogjenit prej më shumë se 100 miliardë juanë (15.4 miliardë dollarë) deri në vitin 2025, citon “Xinhua”.

Para vitit 2023, do të zhvillohen pesë deri në tetë ndërmarrje kryesore me ndikim ndërkombëtar në zinxhirin industrial të energjisë së hidrogjenit. Shtrirja e zinxhirit industrial në rajonin Pekin-Tianjin-Hebei do të kalojë 50 miliardë juanë dhe emetimet e karbonit në rreth 1 milion tonë.

Synohet që në vitin 2025 do të zhvillohen 10 deri në 15 ndërmarrje kryesore në zinxhirin industrial me ndikim ndërkombëtar dhe do të ndërtohen tre ose katër platforma industriale të kërkimit, zhvillimit dhe inovacionit të klasit botëror.

Sa i përket transportit, rajoni do të angazhohet për të përfunduar ndërtimin e 74 stacioneve të karburantit me hidrogjen duke filluar nga viti 2025 dhe janë planifikuar më shumë se 10.000 automjete me qeliza karburanti hidrogjeni.

Lidhur me shpërndarjen e energjisë, modelet komerciale të furnizimit dhe ngrohja do të eksplorohen në rajon deri në vitin 2025 dhe kapaciteti i instaluar i sistemit të shpërndarjes së prodhimit të energjisë do të tejkalojë 10 MË.