Zbulohet maska 3 mijë vjeçare prej ari në Kinë

Një maskë prej ari 3 mijë-vjeçare është zbuluar në një sit arkeologjik në provincën Sichuan të Kinës.
Maska ceremoniale me peshë rreth 280 gram është një nga 500 sendet e zbuluara në Sanxingdui, një zonë 4.6 milje katrorë jashtë kryeqytetit provincial të Chengdu.

Sipas ekspertëve të Trashëgimisë Kulturore, artefaktet i përkasin mbretërisë Shu që sundoi në pellgun perëndimor të Sichuan derisa u pushtua në 316 para Krishtit.

Përveç maskës së artë, arkeologët zbuluan bronz, fletë ari dhe objekte të bëra nga fildish dhe kockë.

Në gjashtë vende kërkimi, nga të cilat më e madhja ka një gjurmë prej 19 metrash katrorë, gjithashtu u gjet edhe një kuti prej druri ende e pahapur dhe një enë bronzi.

Ekspertët besojnë se gropat janë përdorur për qëllime sakrifikimi, duke shpjeguar pse shumë prej sendeve të përfshira janë djegur ritualisht ndërsa hidheshin dhe varroseshin.

Më shumë se 50,000 objekte të lashta janë gjetur në Sanxingdui që nga vitet 1920, kur një fermer lokal aksidentalisht hasi në një numër relikesh në vend.

Zbulimet e bëra në vend datojnë që në shekujt 12 dhe 11 para Krishtit, dhe shumë prej sendeve tani janë të ekspozuara në një muze në vend.

Ekspertët shprehen se gjetjet janë provë e një kulture unike të mbretërisë Shu, e cila konsiderohet tradicionalisht si djepi i civilizimit Kinez.