Zbulohen katër barnat e zakonshme që nuk duhet të pini kurrë alkool derisa i përdorni

Kolla dhe ftohjet janë bërë sërish më të zakonshme teksa i kthehemi një jete më normale pas COVID-19.

Dhe ndërsa moti me diell po fillon gjithashtu të kthehet, kërkesa për të dalë dhe për t’u shoqëruar me miqtë në kopshte po bëhet më e fortë.

Por nëse jeni duke vuajtur nga një sëmundje dhe duke marrë barna, është e rëndësishme të dini nëse mund të pini një pije në mënyrë të sigurt gjatë përdorimit të tyre.

Barnat me recetë ose ato pa recetë duhet të vijnë me një fletëpalosje informacioni për pacientin (PIL). Kjo ju tregon saktësisht se si duhet ta merrni dhe sa shpesh, prandaj është e rëndësishme që ta lexoni me kujdes këtë para se të filloni ta merrni.

Kjo është edhe më e rëndësishme nëse planifikoni të pini alkool, pasi pijet alkoolike mund të ndryshojnë presionin e gjakut , temperaturën dhe nivelet e hidratimit – gjë që mund të jetë e rrezikshme nëse keni marrë ilaçe.

Kur bëhet fjalë për përzierjen e barnave me alkoolin, ka disa rregulla që duhet t’i përmbaheni gjithmonë. Për shembull, nuk duhet të pini ilaçe që ju bëjnë të ndiheni të përgjumur, mund të ndryshojnë sheqerin në gjak ose ndonjë gjë që merret për presionin e lartë të gjakut.

Ju gjithashtu duhet të qëndroni larg pijeve alkoolike nëse ju përshkruhen qetësues kundër dhimbjeve – veçanërisht opiatet, medikamentet për gjendjet e shëndetit mendor dhe ndonjë që shpërbëhet në mëlçi.

Kjo është për shkak se pirja mund të shkaktojë zbërthimin e më pak të ilaçeve në mënyrë që nivelet të bëhen më të larta. Farmacisti Scott McDougall, bashkëthemelues i The Independent Pharmacy  paralajmëroi se pacientët shpesh duhet të trajtohen për efektet anësore të shkaktuara nga përzierja e ilaçeve me konsumimin e alkoolit.

Ai shpjegoi: “Është jetike që pacientët t’i marrin seriozisht dozat e barnave dhe të ndjekin këshillat e mjekut ose farmacistit nëse mund të konsumojnë ose jo alkool së bashku me ilaçet e tyre.  Mos harroni, është gjithmonë më mirë të trajtoni çdo problem mjekësor me të cilin po përballeni shpejt dhe në mënyrë efektive me ilaçet e duhura dhe duke ndjekur udhëzimet deri në letër”.

Pacientët e moshuar duhet gjithashtu të kenë kujdes të shtuar dhe duhet të vlerësojnë nevojat e tyre për mjekim dhe konsumin e alkoolit me mjekun e tyre të përgjithshëm ose farmacistin. Scott renditi katër medikamentet më të zakonshme me të cilat nuk duhet të konsumoni alkool, por gjithmonë duhet të kontrolloni etiketën e çdo medikamenti që ju jepet:

  • Propranolol
  • Antibiotikët
  • Ilaçe për ftohjen dhe gripin
  • Medikamente kundër urthit: Zantac.