Xi Jinping: Kina do t’i ofrojë 2 miliardë doza vaksinash të COVID-19 botës këtë vit

Kina do të përpiqet t’i ofrojë 2 miliardë doza vaksinash të COVID-19 botës dhe të japë 100 milionë dollarë për projektin COVAX gjatë këtij viti, tha presidenti kinez Xi Jinping të enjten në një mesazh me shkrim për mbledhjen e parë të Forumit Ndërkombëtar të Bashkëpunimit për Vaksinat e COVID- 19.

Xi kujtoi se në Samitin Global të Shëndetësisë në maj, ai shpalli pesë nismat e Kinës për të mbështetur solidaritetin global në luftën kundër pandemisë, përfshirë atë për të krijuar një forum ndërkombëtar të bashkëpunimit për vaksinat midis vendeve, kompanive e palëve të tjera të përfshira në krijimin dhe prodhimin e vaksinave, për të promovuar shpërndarjen e barabartë të vaksinave në të gjithë botën.

Ndërsa bota ka përjetuar rigjallërime të përsëritura dhe mutacione të shpeshta të koronavirusit, Xi shprehu shpresën se forumi do të bëjë një hap të ri përpara për shpërndarjen e drejtë të vaksinave në të gjithë botën, për të forcuar solidaritetin dhe bashkëpunimin midis vendeve në zhvillim dhe për të dhënë kontribut në luftën e njerëzimit kundër pandemisë.

Kreu i shtetit kinez tha se Kina i qëndron gjithmonë ndërtimit të një komuniteti të përbashkët shëndetësor për njerëzimin dhe i ka ofruar vaksinat e COVID-19 botës, veçanërisht vendeve të tjera në zhvillim, duke kryer prodhimin e përbashkët të vaksinave.

Presidenti kinez tha se Kina do të vazhdojë të bëjë gjithçka për të ndihmuar vendet e tjera në zhvillim të përballojnë pandeminë e COVID-19.

“Ne jemi gati të bashkëpunojmë me komunitetin ndërkombëtar për të promovuar bashkëpunimin ndërkombëtar në fushën e vaksinave dhe për të ndërtuar komunitetin e fateve të përbashkëta të njerëzimit,” tha Xi.