Ushqimet me sheqer janë veçanërisht të dëmshme gjatë natës – shkaktojnë uri dhe zgjim

Dr. Clare Morrison nga MedExpress, thotë se ushqimet me sheqer “janë veçanërisht të këqija gjatë natës”, si dhe janë të njohura për vetitë e tyre jo të shëndetshme.

Ajo tha se arsyeja pse ato janë të këqija për gjumë është sepse shkaktojnë një rritje të papritur, por të shkurtër të sheqerit në gjak. Ajo shpjegoi: “Rritja pasuese e insulinës çon më pas në sheqer të ulët në gjak më vonë gjatë natës, duke shkaktuar uri dhe zgjim”.

Në vend të kësaj, Dr. Morrison tha se është shumë më mirë të hani karbohidrate të parafinuara, të tilla si një banane ose drithëra integrale, para gjumit, pasi kjo tretet më gradualisht.

Ajo gjithashtu këshilloi: “Ushqimet dhe pijet e pasura me kafeinë, si kafeja, çaji, kola dhe çokollata, duhet të shmangen brenda gjashtë orëve pas gjumit. Kjo është për shkak se kafeina ndërhyn në prodhimin e ‘melatoninës’, një hormon që ndihmon në nxitjen e gjumit para gjumit.

“Ushqimet e pasura me ‘tiraminë’ mund të shqetësojnë gjithashtu gjumin, sepse ky aminoacid inkurajon prodhimin e kimikatit ‘lufto ose fluturo’”.

Dr Claire tha se ushqimet e pasura me tiraminë përfshijnë djathëra të pjekur, proshutë të tymosur, salcë soje, ekstrakt majaje dhe lakër turshi.

Ajo tha: “Ushqimet pikante ose acide si qepa e papërpunuar, më së miri shmangen vonë në mbrëmje, sepse irritojnë mukozën e stomakut dhe rrisin prodhimin e acidit në stomak. Shtrirja më pas bën që acidi të lëvizë lart në grykë, duke çuar në refluks acidi dhe një gjumë të shqetësuar të natës”.

Në të vërtetë, Fondacioni Sleep thotë se ngrënia e tepërt mund të ndikojë në gjumin dhe “ngrënia e tepërt, veçanërisht kur përfshin ushqime të rënda ose pikante, mund të përkeqësojë gjumin duke ndërhyrë në tretje dhe duke rritur rrezikun e urthit”.