Tri llojet e shtesave ushqimore

Ekzistojnë lloje të ndryshme të shtesave, në varësi të nevojave tuaja.

Pavarësisht nëse jeni duke u përpjekur të përmirësoni zakonet tuaja të ngrënies, të grumbulloni disa muskuj ose të mbroni sistemin tuaj imunitar, shtesat mund të përmirësojnë rrënjësisht mirëqenien fizike.

Njerëzit mund të përdorin shtesa së bashku me ushqimin e tyre të përditshëm ose të marrin vetëm kapsula.

Produkte të ndryshme bëhen me një larmi përbërësish që mund të bëhen nga njeriu ose të bazohen nga burimet natyrore.

Më poshtë gjeni disa lloje të produkteve për t’u marrë parasysh:

Vitaminat themelore

Shtesa më e zakonshme e vitaminave janë multivitaminat, të cilat janë një produkt jo standard dhe prodhohen me kombinime të ndryshme minerale. Ato mund të blihen si kapsula, gomë të përtypshme, lëngje ose pluhur.

Multivitaminat mund të përfshijnë vitaminat A, C, D, E dhe K. Ideja që qëndron pas këtij produkti është që kombinimi mineral ofron imunitetin më të madh kundër patogjenëve. Disa njerëz mund të konsumojnë multivitamina nëse janë të shqetësuar për mangësi dhe duan të marrin të gjitha vitaminat menjëherë.

Personat që marrin këto shtesa kanë një rrezik prej 35 për qind më të ulët të vdekjes nga sëmundjet e zemrës. Multivitaminat gjithashtu mund të përmirësojnë kujtesën tek të rriturit e moshuar.

Shtesa sportive

Industria e shtesave sportive fiton miliona dollarë në vit. Atletët kuptojnë se marrja e shtesave ndihmon në rritjen e imunitetit të tyre, duke mos pasur nevojë për zëvendësimin e lëndëve ushqyese thelbësore.

Monohidrati i kreatinës inkurajon rritjen e muskujve duke rritur sasinë e proteinave që krijojnë fibra të muskujve. Shtesa rrit forcën e muskujve dhe lejon dalje më të shpejtë, duke e bërë më të lehtë për atletët të kenë sukses në garat sportive. Është ideal për peshëngritësit dhe për këdo që luan futboll, të cilët janë të angazhuar në aktivitete që kërkojnë lëvizje të papritur.

Omega 3, ndihmon njerëzit të shërohen nga ushtrimet intensive. Është një shtesë anti-inflamatore që ndihmon në përshpejtimin e shërimit nga lodhjet e muskujve, duke rritur ndërtimin e muskujve duke forcuar aminoacidet dhe insulinën.

Proteina e hirrës është ushqyese dhe parandalon humbjen e muskujve e cila ndodh natyrshëm te shumica e njerëzve ndërsa rriten. Mban trupin të rregulluar mirë dhe rrit prodhimin e insulinës, duke ulur rrezikun e diabetit dhe presionit të lartë të gjakut.

Shtesa dietike

Konsiderohet cilësia e bimëve, fibrave, aminoacideve dhe mineraleve kur krijohen shtesa dietike, të cilat janë ideale për njerëzit që janë të shqetësuar dieta e tyre e përditshme mund t’i mungojë vlera ushqyese. Ato gjithashtu ndihmojnë në përmirësimin e sistemit të tretjes.

Probiotikët janë një zgjedhje popullore dhe ndihmojnë në balancimin e baktereve të mira dhe të këqija në stomak. Shtesat organike të lëngut ofrojnë të njëjtën vlerë ushqyese si frutat dhe perimet tradicionale. Së bashku me përmirësimin e dietës, këto shtesa mund të rregullojnë edhe urinë, duke i inkurajuar njerëzit të hanë më shumë ose më pak nga sa bëjnë aktualisht.