Studimi zbulon se përdorimi i ibuprofenit së bashku me ilaçet e presionit të lartë të gjakut mund të dehidratojë rëndë një person dhe të shkaktojë dëme të konsiderueshme të veshkave

Një studim i ri zbulon se ilaçi i zakonshëm kundër dhimbjeve ibuprofen, i cili mund të merret pa recetë, formon një kombinim të rrezikshëm me disa ilaçe të njohura për presionin e lartë të gjakut.

Studiuesit në Universitetin e Waterloo, në Ontario, Kanada përdorën një simulim kompjuterik për të përcaktuar se përzierja e barnave së bashku mund të çojë në dëmtim të konsiderueshëm të veshkave.

Ilaçet e hipertensionit përfshijnë një diuretik – i cili e bën një person të urinojë më shpesh – dhe i privon trupit nga pak ujë. Kombinoni një dehidratim të veshkave me efektet e dy barnave të tjera dhe mund të shkaktohet dëmtim i përhershëm i mëlçisë.

Ekipi paralajmëron se shumë njerëz ka të ngjarë të marrin këtë kombinim të barnave pa e kuptuar as dëmin që mund të shkaktojë. “Diuretikët janë një familje ilaçesh që e bëjnë trupin të mbajë më pak ujë”, tha në një deklaratë Dr. Anita Layton, një studiuese dhe profesoreshë në universitet.

“Të qenit i dehidratuar është një faktor kryesor në dëmtimin akut të veshkave, dhe më pas frenuesi RAS dhe ibuprofeni godasin veshkën me këtë goditje të trefishtë. Nëse jeni duke marrë këto barna kundër hipertensionit dhe keni nevojë për një qetësues, merrni në vend të kësaj acetaminophen”.

Studiuesit, të cilët publikuan gjetjet e tyre javën e kaluar në Mathematical Bioscience, ndërtuan një provë të barnave të simuluara kompjuterike për të përcaktuar ndikimin që kombinimet e barnave do të kishin në veshka.

Si pjesë e provës së simuluar, ata u dhanë pacientëve hipotetikë profile të ndryshme mjekësore dhe u përpoqën të vlerësonin se si ilaçet do të ndikonin në trupin e tyre bazuar në faktorët e njohur të rrezikut. Ata kombinuan një ilaç me dy pjesë të hipertensionit me ilaçin e zakonshëm të dhimbjes – i cili zakonisht shitet me emrin e markës Advil – dhe e drejtuan atë një nga pjesëmarrësit e provës së simuluar.

Çdo ilaç që një person përdor ka një ndikim në veshkat e tij, megjithëse shpesh është minimal dhe jetëshkurtër. Ky është rasti kur barnat standarde të hipertensionit përdoren normalisht.

Ibuprofeni është një qetësues relativisht i sigurt kundër dhimbjeve, megjithëse dihet se marrja e tepërt në një periudhë të shkurtër kohore mund të shkaktojë dëmtime të konsiderueshme të veshkave ose mëlçisë.

Kjo është arsyeja pse kur dikush mbidozon një medikament të njohur kundër dhimbjes pa recetë, ndonjëherë do të kërkojë një transplant të secilit organ. Uji shërben si një lubrifikant natyral në trup dhe mund të mbrojë veshkat nga marrja e një pjese të këtij dëmtimi.

Kur një person është i dehidratuar nga një diuretik, trupi i tij mund të mos ketë ujin e nevojshëm për t’u mbrojtur nga ibuprofeni. Në disa raste specifike, një pacient mund të pësojë dëmtime të konsiderueshme dhe të përhershme të veshkave.