Sirenat e sulmit ajror në Lviv trembin disa persona, mirëpo sigurojnë të tjerët

Sirenat e sulmit ajror janë një tingull i rregullt në të gjithë Ukrainën, duke paralajmëruar për një sulm të afërt rus. Alarmi i vajtimit ndërpret paqen, ditën ose natën. “Kujdes qytetarë! Alarm sulm ajror!” dëgjohet një zë, përpara se të udhëzojë banorët të fikin dritat, furnizimin me energji dhe gaz dhe të mbulohen.

Ka 150 sirena në të gjithë rajonin Lviv, nëntë në vetë qytetin. Oleg Khomych është kreu i komunikimit, njoftimeve dhe informacionit për rajonin. Më çoi në çatinë e një ndërtese të administratës së autoriteteve lokale për të më treguar një nga sirenat dhe pajisjet që i lidh të gjitha së bashku.

Ato shkaktohen nga një sinjal i dërguar me valë ose përmes kabllove nga një dhomë qendrore e kontrollit. Nëse njëri rrjet ndërpritet nga sulmi – kibernetik ose fizik – tjetri duhet të funksionojë ende.

Oleg shpjegon se sirenat kanë bateri rezervë në rast se nuk ka energji – ato mund të zgjasin 48 orë. Janë 16 mesazhe të regjistruara paraprakisht, por mund të bëhen edhe njoftime speciale.