SIPRI: Në vitin 2021, bota shpenzoi shumë rekorde prej 2,11 trilion dollarë për armatim

Stokholm, 26 prill – Në raportin e Institutit Ndërkombëtar të Paqes për Hulumtime në Stokholm (SIPRI) thuhet se në vitin 2021, shpenzimet globale për armë arritën shifrën rekord prej 2,11 trilionë dollarë. Vendet në mbarë botën rritën shpenzimet për armatim me 0,7 për qind.

Kostot po rriten për shtatë vite me radhë dhe analistët e SIPRI parashikojnë se ky vit do të jetë sërish rekord. Kërkesa në industrinë e mbrojtjes është rritur ndjeshëm për shkak të konfliktit në Ukrainë.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës shpenzuan më shumë para për armë. Në vitin 2021, Uashingtoni ndau  801 miliardë dollarë, por kostot janë 1,4 për qind më të ulëta se një vit më parë. Kina mbetet në vendin e dytë me 293 miliardë dollarë. Kjo është 4,7 për qind më shumë se në vitin 2020 dhe konsumi i armëve në Kinë po rritet për të 27-in vit radhazi. Pasohet nga India (76,6 miliardë dollarë), Britania e Madhe (68,4 miliardë dollarë) dhe Rusia (65,9 miliardë dollarë). Rusia rrit kostot e armëve për të tretin vit radhazi.

Ndërsa qeveria japoneze ka ndarë shtatë miliardë dollarë për mbrojtjen, që është shuma më e lartë që nga viti 1972. Australia rriti shpenzimet e saj për armë me 4 për qind në vitin 2021, duke arritur në 31,8 miliardë dollarë.

Në raportin e SIPRI thuhet se Irani, për herë të parë në katër vjet, rriti buxhetin e tij në vitin 2021 dhe ndau 24,6 miliardë dollarë për mbrojtjen.

Nga vendet evropiane të NATO-s, vetëm tetë vende e mbajtën premtimin e tyre për të shpenzuar të paktën 2 për qind të BPV-së për mbrojtjen vitin e kaluar. Kjo është një më pak se në vitin 2020, por më shumë se dy në vitin 2014.

“Kostot në Evropë tashmë janë në rritje dhe kjo tendencë do të intensifikohet. Ndryshimi zakonisht është i ngadalshëm derisa nuk paraqitet krizë, pas së cilës përshpejtohet. Mendoj se jemi në një moment të tillë”, theksoi Lusi Bero-Sudro drejtore e programit të armatimit të SIPRI./Zhurnal.mk