Sipas studimit, macja juaj e di ku jeni, edhe nëse nuk ju sheh

Macja juaj me siguri e di se ku jeni, edhe nëse nuk është në të njëjtën dhomë dhe nuk mund t’ju shohë.

Shkencëtarët kohët e fundit mësuan se macet shtëpiake krijojnë “harta mendore” që u tregojnë atyre se ku ndodhen njerëzit afër, bazuar në atë se nga vijnë tingujt.

Studiuesit testuan macet duke luajtur regjistrime të zërave njerëzorë që thërrisnin emrat e maceve; ata pastaj i luajtën përsëri ato regjistrime, vetëm këtë herë përmes një altoparlanti në një vend tjetër, në mënyrë që të njëjtit tinguj të vinin nga më larg.

Macet u befasuan kur zëri i njohur erdhi nga një vend që nuk e prisnin, bazuar në atë që kishin dëgjuar tashmë. Kjo sugjeron që macet i orientojnë në hapësirë ​​shoqëruesit e tyre njerëzorë të padukshëm duke përdorur sinjale audio – një aftësi njohëse që ishte e panjohur më parë te macet, shkruan Live Science.

Të dish që diçka vazhdon të ekzistojë edhe nëse është jashtë syve (siç treguan macet në përgjigjet e tyre) quhet qëndrueshmëri e objektit dhe është një test që studiuesit përdorin për të matur inteligjencën e kafshëve.

Foshnjat njerëzore zakonisht fillojnë të zhvillojnë qëndrueshmërinë e objekteve kur janë rreth 8 muajsh dhe kjo aftësi bëhet më e rafinuar kur foshnjat arrijnë moshën 10 deri në 12 muajsh; në atë fazë, foshnjat mund të gjejnë objekte të fshehura dhe ata fillojnë të kuptojnë se prindërit dhe kujdestarët e tyre nuk zhduken vetëm sepse nuk mund të shihen, sipas klinikës Mayo.

Për studimin e ri, shkencëtarët vendosën të testojnë macet duke përdorur sinjale audio, sepse macet janë të njohura për dëgjimin e tyre të jashtëzakonshëm dhe janë të afta të gjejnë pre të fshehur në kushte të dukshmërisë së ulët.