Si të shpëtoni nga fryrja, kapsllëku dhe thartira gjatë shtatzënisë

Shmangni ushqimet e yndyrshme dhe të gazuara, ky ushqim është zgjidhja më e mirë.

Shumica e grave shtatzëna kanë probleme me tretjen, këto janë mënyrat për t’i parandaluar ato në kohë.

Krahas “shqetësimeve” të shumta që shoqërojnë shtatzëninë, nënat e ardhshme më së shpeshti ankohen për probleme të tretjes si kapsllëku, fryrja dhe refluksi gastroezofageal.

Shkaku i problemeve me tretjen është kryesisht hormonal.

Progesteroni, një hormon që është i pranishëm në trupin e një gruaje shtatzënë në sasi shumë më të madhe sesa në trupin e një gruaje që nuk është shtatzënë, relakson muskujt e mitrës, por edhe muskujt e organeve të tretjes, d.m.th. të zorrëve. Për shkak të kësaj, ka një çrregullim në tretjen e ushqimit.

Gjë e mirë është se shumica e problemeve shëndetësore mund të zgjidhen me ushqim. Dhe këto janë këshilla se si të parandaloni problemet e tretjes pa ilaçe:

Për të reduktuar fryrjet

▪ Do të ishte mirë të shmangni ushqimet që fermentohen, si lakra, apo ato që shkaktojnë fryrje, si uji i gazuar;
▪ Shpërndani vaktet tuaja dhe trajtojini vetes disa ushqime të vogla gjatë gjithë ditës;
▪ Hani ngadalë.

Për të parandaluar kapsllëkun (kapsllëkun)

▪ Zgjidhni ushqime të pasura me fibra: perime jeshile, fruta, drithëra dhe niseshte të parafinuara (makarona, oriz, etj.). Kumbullat e thata ose frutat e ëmbëlsuara janë më të mirat për një meze të lehtë;
▪ Ushtrime fizike: ecni të paktën 30 minuta çdo ditë;
▪ Pini shumë ujë, 1.5 l në ditë.

Për të parandaluar refluksin gastroezofageal (refluksin e acidit)

▪ Shmangni ushqimet e yndyrshme;
▪ Shmangni shtrirjen menjëherë pas ngrënies;
▪ Mos u përkulni, pasi ekziston rreziku i rritjes së ngjeshjes së barkut;
▪ Mjeku juaj mund të përshkruajë disa ilaçe – bisedoni me të për këtë.

Nëse ende ndiheni keq ose gjendja juaj përkeqësohet, atëherë kontaktoni mjekun tuaj në mënyrë që ai t’ju caktojë terapinë adekuate