Si të merrni pasaportën zvicerane?

Zvicër, 14 gusht – Dëshironi të udhëtoni nëpër botë si një qytetar zviceran? Zbuloni se kush ka të drejtë për një pasaportë zvicerane dhe hapat që duhet të ndërmerrni për të marrë një të tillë

Ju mund të aplikoni për shtetësinë zvicerane nëse keni jetuar në vend për një kohë të gjatë, zakonisht 10 vjet për shumicën e banorëve. Kjo do të thotë që ju mund të merrni një pasaportë zvicerane dhe përfitime të tjera të shtetësisë, shkruan Expatica, përcjell albinfo.ch.

Zvicra ka dy lloje zyrtare të identifikimit të fotografive kombëtare – kartën kombëtare të identitetit dhe pasaportën zvicerane. Ju mund të aplikoni për një pasaportë zvicerane pasi të keni nënshtetësinë zvicerane. Kjo ju mundëson të udhëtoni kudo në botë si qytetar i Zvicrës. 

Pasaporta zvicerane është në formë broshure, e ngjashme me shumë vende të tjera. Ka një mbulesë të kuqe me kryqin e bardhë nga flamuri zviceran në pjesën e përparme, së bashku me fjalët Swiss Passport të shkruara në pesë gjuhë, përcjell tutje albinfo.ch. 

Që nga viti 2010, Zvicra ka lëshuar pasaporta biometrike me një çip që përmban gjurmët e gishtërinjve dhe imazhin e fytyrës. Për më tepër, pasaporta zvicerane përmban: 

Numër pasaporte 

Emri i plotë i mbajtësit të pasaportës 

Data e lindjes 

Kombësia 

Seksi (M ose F) 

Lartësia në cm 

Kantoni ku mbajtësi i pasaportës është regjistruar si qytetar 

Data e lëshimit dhe skadimit 

Foto e mbajtësit të pasaportës 

Ju nuk merrni automatikisht një pasaportë kur bëheni shtetas zviceran. Ju duhet të aplikoni për një përmes zyrës tuaj të pasaportave kantonale. Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) merr vendimin nëse do të japë një pasaportë, përcjell tutje albinfo.ch. 

Përfitimet e marrjes së një pasaporte zvicerane 

Marrja e një pasaporte zvicerane ju lejon të: 

Udhëtoni nëpër botë si një qytetar zviceran, i cili ju jep të drejtën për të drejtat që u jepen banorëve të vendeve të Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA). 

Largohuni dhe hyni përsëri në Zvicër sa herë që dëshironi, ndërsa pasaporta është e vlefshme. 

Keni shtetësi të dyfishtë dhe mbani dy pasaporta, nëse vendi juaj e lejon atë. 

Vizitoni 136 vende pa viza. Pasaporta zvicerane renditet e 4 -ta në Indeksin global të Pasaportave 

Zbuloni më shumë përfitime të shtetësisë në Zvicër 

Ka edhe detyrime me shtetësinë zvicerane. Më e rëndësishmja është shërbimi i detyrueshëm ushtarak nëse jeni një burrë i rritur me trup të aftë. 

Kush mund të marrë një pasaportë zvicerane? 

Ju mund të aplikoni për një pasaportë zvicerane nëse ju është dhënë nënshtetësia zvicerane. Në përgjithësi, ekzistojnë dy rrugë për nënshtetësinë në Zvicër: 

Nga lindja, prejardhja ose birësimi. Me fjalë të tjera, të kesh të paktën një prind zviceran. 

Përmes natyralizimit, nëse keni një leje qëndrimi C dhe keni jetuar në Zvicër për të paktën 10 vjet. Kjo zvogëlohet në 5 vjet nëse jeni martuar për të paktën tre vjet me një shtetas zviceran, ose nëse jeni një fëmijë i moshës 8-18 vjeç. 

Për më tepër, do t’ju duhet të plotësoni një numër kërkesash të tjera. Këto mund të ndryshojnë në kantonet zvicerane, por zakonisht përfshijnë: 

Demonstrimi i njohurive të shkruara dhe të folura të një gjuhe kombëtare zvicerane 

Integrimi në jetën dhe kulturën zvicerane 

Pajtueshmëria me ligjin dhe zakonet zvicerane 

Nuk konsiderohet një kërcënim për sigurinë kombëtare zvicerane 

Asnjë kohë e shpenzuar për mirëqenie sociale zvicerane në tre vitet e fundit, përveç nëse paguani paratë e marra 

Që nga viti 2017, përjashtime të veçanta janë bërë për emigrantët e gjeneratës së tretë në Zvicër, të cilët mund të aplikojnë për shtetësi të shpejtë nëse plotësojnë kritere të caktuara, duke përfshirë të kenë ndjekur të paktën pesë vjet shkollim zviceran, përcjell tutje albinfo.ch. 

Aplikimi për një pasaportë zvicerane 

Nëse dëshironi të aplikoni për një pasaportë zvicerane, ju mund ta bëni këtë përmes zyrës tuaj të pasaportave kantonale, nëse aplikoni nga brenda Zvicrës, ose ambasadës ose konsullatës zvicerane në vendin tuaj nëse aplikoni nga jashtë. 

Ju mund të bëni një aplikim nga brenda Zvicrës ose online, me telefon, ose duke vizituar zyrën tuaj lokale të pasaportave. Pasi të keni përfunduar formularin tuaj të aplikimit, do të ftoheni të merrni pjesë në një takim në zyrën tuaj lokale për të paraqitur fotot, nënshkrimin dhe shenjat e gishtërinjve tuaj. Disa kantone ju lejojnë të paraqisni foton tuaj në mënyrë dixhitale në USB. 

Procesi ndryshon nga kantoni në kanton, por mund t’ju duhet të paraqisni sa më poshtë së bashku me aplikimin tuaj: 

ID e vlefshme 

Vërtetim i adresës 

Vërtetim i shtetësisë zvicerane 

Procesi është kryesisht i ngjashëm nëse aplikoni nga jashtë. Thjesht do të duhet të zgjidhni ‘jashtë’ ose emrin e vendit tuaj të banimit kur t’ju kërkohet vendi juaj i vendbanimit. Ambasada ose konsullata juaj zvicerane do t’ju kontaktojë për të paraqitur të dhënat tuaja biometrike. 

Aplikimet zakonisht marrin rreth 10 ditë për tu përpunuar nga brenda Zvicrës dhe 30 ditë nga jashtë. 

Kombësia e dyfishtë dhe pasaportat e dyta në Zvicër 

Zvicra lejon shtetësinë e dyfishtë. Me fjalë të tjera, ju mund të bëheni shtetas zviceran pa hequr dorë nga shtetësia në vendin tuaj. Sidoqoftë, do t’ju duhet të kontrolloni që kombi juaj gjithashtu lejon shtetësinë e dyfishtë. 

Pasaportat e BE -së dhe Zvicrës krah për krah 

Rreth 19% e banorëve zviceranë të moshës 15 vjeç e lart kanë nënshtetësi të dyfishtë. Kushtet, të drejtat dhe përgjegjësitë janë në përgjithësi të njëjta si për shtetësinë e vetme zvicerane. Që nga viti 2017, qytetarëve të dyfishtë u është lejuar të marrin pozicione diplomatike pasi më parë konsideroheshin më pak besnikë dhe patriotë. 

Rinovimi ose zëvendësimi i një pasaporte zvicerane 

Pasaportat zvicerane janë të vlefshme për 10 vjet për të rriturit dhe 5 vjet për fëmijët nën moshën 18 vjeç. Kur pasaporta juaj zvicerane do të skadojë, ju duhet të aplikoni për një pasaportë të re në të njëjtën mënyrë si për një të parë. 

Nuk ka afat për ta bërë këtë, por mbani në mend se pasaportat mund të zgjasin disa javë për të mbërritur. Për shkak të kësaj, është një ide e mirë të filloni procesin disa muaj para se të skadojë pasaporta juaj ekzistuese. Gjithashtu mbani në mend se disa vende përcaktojnë se ju duhen të paktën gjashtë muaj të mbetur në pasaportën tuaj për të udhëtuar atje. 

Ju mund të aplikoni për një pasaportë të re nga zyra juaj kantonale, ose në internet ose duke vizituar zyrën. Nëse jeni jashtë shtetit, kontaktoni ambasadën ose konsullatën zvicerane në vendin tuaj. 

Pasaporta të humbura ose të vjedhura në Zvicër 

Nëse e humbni pasaportën tuaj zvicerane ose ju vidhet, duhet ta raportoni atë menjëherë në polici. Ju gjithashtu duhet të informoni zyrën tuaj të pasaportave kantonale sa më shpejt të jetë e mundur, ose ambasadën ose konsullatën zvicerane nëse jeni jashtë vendit. Pasaporta do të regjistrohet si e humbur nga Zyra Federale e Policisë (FEDPOL) për të parandaluar përdorimin e saj në mënyrë mashtruese. 

Nëse e humbni pasaportën tuaj jashtë vendit, mund t’ju lëshohet një pasaportë e përkohshme emergjente në mënyrë që të ktheheni në shtëpi. Pasaportat e përkohshme janë zakonisht të vlefshme vetëm për një udhëtim, por ndonjëherë mund të lëshohen për një maksimum prej 12 muajsh. Në disa rrethana mund të aplikoni për një pasaportë të përkohshme emergjente nëse pasaporta juaj aktuale zvicerane ka skaduar dhe ju duhet të udhëtoni urgjentisht jashtë vendit me një njoftim të shkurtër. 

Ju mund të aplikoni për një pasaportë të përkohshme përmes zyrës tuaj të pasaportave kantone ose ambasadës zvicerane ose konsullatës jashtë shtetit. 

Kostoja e pasaportave në Zvicër 

Një pasaportë standarde në Zvicër kushton 140 CHF për të rriturit dhe 60 CHF për fëmijët nën 18 vjeç, plus 5 CHF posta. Për një shtesë CHF 8, mund të blini një ofertë të kombinuar të një pasaporte zvicerane dhe një kartë identiteti kombëtare. 

Pasaportat e përkohshme kushtojnë 100 CHF për të rriturit dhe fëmijët, ose 150 CHF nëse lëshohen në një aeroport. // Albinfo.ch