Si të jetoni më gjatë: Sekretet nga tre prej vendeve më të shëndetshme në botë

Japonia, Havai dhe Norvegjia janë disa nga vendet më të shëndetshme në botë, sipas të dhënave të fundit. Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) shikoi popullsitë që jetojnë mesatarisht më gjatë, dhe Japonia doli në krye, me një jetëgjatësi mesatare prej 84.2 vjet.

Norvegjia ishte vendi i shtatë ‘më i shëndetshëm’, me një jetëgjatësi mesatare prej 82.9 vjet, dhe sipas renditjes së 2019 nga Sharecare, Havai është shteti më i shëndetshëm në SHBA.

Pra, pse këto vende mbajnë primatin si vendet me jetëgjatësi më të lartë?

Jetëgjatësia më e lartë e japonezëve është kryesisht për shkak të më pak vdekjeve nga sëmundjet e zemrës dhe kanceret, veçanërisht kanceri i gjirit dhe prostatës. Kjo vdekshmëri e ulët i atribuohet kryesisht shkallës së ulët të mbipeshës, konsumit të ulët të mishit të kuq dhe konsumit të lartë të peshkut dhe ushqimeve bimore si soja.

Por, sipas Annie Daily, pjatat dhe pijet e ndërlikuara të japonezëve janë gjithashtu të rëndësishme kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë.

Pasi udhëtoi në gjashtë vende të ndryshme në të gjithë botën, përfshirë Japoninë dhe intervistoi më shumë se 100 vendas dhe ekspertë në lidhje me shëndetin, lumturinë dhe jetëgjatësinë e tyre, Annie tha për CNBC: “Amerikanët konsumojnë ushqime të shpejta dhe të lehta. Kush ka kohë për të bërë diçka me kaq shumë punë? Në Japoni … ekspertët e çajit e bëjnë këtë me ceremonitë e çajit, një ritual koreografik i përgatitjes dhe shërbimit të çajit. Gjatë procesit, fokusi i tyre është aq i thellë sa ata nuk po mendojnë për asgjë tjetër”.

Annie gjithashtu udhëtoi në Norvegji dhe Havai. Sekreti i Norvegjisë për jetëgjatësinë? Duke kaluar sa më shumë kohë jashtë. Ajo tha: “Një shoqe e imja e rritur në Norvegji fillimisht më prezantoi me një filozofi të quajtur ‘friluftsliv’ (që përkthehet “jeta ajrore falas”). Adhuruesit e ‘friluftsliv’ e përshkruajnë atë si një ndjenjë – një dëshirë themelore për të kaluar sa më shumë kohë jashtë sa të jetë e mundur”.

Të kalosh vetëm dy orë në natyrë është gjetur të jetë e mirë për shëndetin tuaj. Në një studim, studiuesit anketuan më shumë se 19,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar në lidhje me kohën rekreative që ata kaluan në natyrë gjatë javës së kaluar, së bashku me shëndetin dhe mirëqenien e tyre të vetë-raportuar.

Ata zbuluan se njerëzit që kaluan të paktën 120 minuta në javë në natyrë panë një rritje në shëndetin e tyre mendor dhe fizik, në krahasim me njerëzit që nuk kaluan asnjë kohë në natyrë.

Sekreti i Havai për jetëgjatësinë? “Ata mësojnë historitë e tyre”, tha Annie.

“Për të jetuar një jetë të shëndetshme në këtë botë, duhet të dini historinë tuaj”, i tha ajo Greg Solatario, një havaian lokal që jeton në të njëjtën tokë ku u rrit. “Unë vij nga kjo tokë. Familja ime vjen nga kjo tokë. Dhe unë besoj në një mënyrë të thellë se të dish se nga vij më ndihmon të qëndroj i bazuar dhe i lidhur çdo ditë”.

“Ka një frazë Havai, ‘nana i ke kumu’, që do të thotë ‘shikoni burimin’ ose ‘shikoni mësuesin’”, tha ai. “Ideja është që paraardhësit tuaj janë udhërrëfyesit tuaj. Kur e dini se nga vini, jeni më mirë në gjendje të njihni veten. Dhe njohja e vetes, njohja e historisë suaj, është një nga mënyrat më të mira për të qenë mirë”.