Shumica parlamentare nuk e jep veten, funksionimi i tyre është i qëndrueshëm

Shkup, 27 shtator – Shumica parlamentare është e qëndrueshme, ndërsa Qeveria është plotësisht e fokusuar në menaxhimin e krizës, si dhe në procesin e skriningut të BE-së, thonë partitë në pushtet pas trazirave në Bashkimin Demokratik për Integrim.

Për informacionet lidhur me BDI-në dje në konferencë për shtyp u përgjigj Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani, i cili është edhe zëdhënës i kësaj partie. Ai e quajti lajm të rremë informacionin për largimin e tij dhe theksoi se kjo nuk meriton asnjë koment.

Për letrën e hapur të një grupi anëtarësh të BDI-së, Osmani tha se në parti ka një nivel të lartë të demokracisë dhe secili mund të shprehë mendimin e tij, por fjalën e fundit e ka lideri Ali Ahmeti.

“Me deklaratën e djeshme të Ahmetit, mendoj se ajo histori ka përfunduar”, tha Osmani, duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari në konferencën në MPJ.

I pyetur nëse trazirat brendapartiake do të ndikojnë në stabilitetin e Qeverisë, Osmani tha se BDI ka qenë faktor stabiliteti në 20 vitet e fundit dhe do të vazhdojë të jetë kështu.

BDI është një strukturë politike stabile, nuk presim zhvillim të mëtejshëm të ngjarjeve, shtoi Osmani.

Njëzet anëtarë të pakënaqur të BDI-së, përfshirë Musa Xhaferin, Izet Mexhitin, Nevzat Bejtën, Blerim Bexhetin dhe Visar Ganiu, në një letër të hapur kërkuan një debat brenda partisë për tejkalimin e situatës dhe i bënë thirrje liderit të partisë Ahmeti që të përdorë autoritetin e tij politik dhe statutor për të gjetur një zgjidhje për të ruajtur unitetin partiak. Ata fajësojnë Artan Grubin për situatën në parti.

Dhe LSDM-ja në pushtet doli me pretendime se shumicaështë stabile dhe se qeveria po punon në menaxhimin e krizës dhe procesit të shqyrtimit.

“Këto janë punë të brendshme partiake, deklaroi dje kryetari i partisë, nuk do ta komentoja. Shumica parlamentare është stabile, ndërsa Qeveria është plotësisht e fokusuar në menaxhimin e krizës ekonomike dhe energjetike, si dhe në procesin e shqyrtimit që tashmë është duke u zhvilluar, deklaroi për MIA-n dje zëdhënësja e LSDM-së Bogdanka Kuzeska Kuzeska, duke përsëritur qëndrimin e partisë.

Mbrëmë në një emision televiziv qëndrimin e ka përsëritur edhe nënkryetari i LSDM-së, Pero Kostadinov.

“Shumica parlamentare është stabile dhe koalicioni nuk ka asnjë problem”, tha Kostadinov.

Ai shtoi se tani për tani ka informacione se nga ekipi qeveritar do të zëvendësohet vetëm Goran Milevski nga Ministria e Vetëqeverisjes Lokale, i cili ka dhënë dorëheqje dhe nuk ka njoftime për ndryshime të mëtejshme.

Situata me BDI-në është e brendshme e partisë dhe nuk do ta komentoja, shtoi Kostadinov.

Ministri i Vetëqeverisjes Lokale, Goran Milevski javën e kaluar ka dorëzuar dorëheqjen e tij, por ajo ende nuk është dorëzuar në Kuvend dhe nuk ka informata zyrtare se kush do ta marrë këtë pozitë.

Ush.d. kryetari i Aleancës për Shqiptarët, Arben Taravari, duke iu përgjigjur pyetjes së një gazetari për hyrjen e mundshme në qeveri, tha se nëse do të kenë ofertë për të hyrë në koalicion qeveritar, do ta shqyrtojnë, por një ofertë të tillë deri më tani nuk e kanë marrë.

“Deri tani nuk e kemi diskutuar, tani jemi fokusuar te riorganizimi i partisë. Ne jemi kryesisht në terren dhe flasim, dëgjojmë aktivistët dhe simpatizantët. Ne nuk kemi diskutuar kushtet e hyrjes apo daljes. Ne nuk kemi qenë në Qeveri, kështu që as nuk e kemi menduar. Por do të shohim, do të hetojmë nëse do të ketë një ofertë të tillë. Nuk kemi marrë ofertë deri më tani, tha Taravari.

Me kërkesë të gazetarëve, Taravari iu referua zhvillimeve të fundit në BDI, duke theksuar se nuk dëshiron të komentojë zhvillimet në partitë tjera politike, por ka vlerësuar se shpërbërja e BDI-së ka filluar dhe se siç tha ai, do të ndodhë së shpejti.