Shtimi i flavanoideve në pjatën tuaj mund të ulë rrezikun e rënies njohëse me 38 për qind

Ndërsa plakemi, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme t’i japim përparësi shëndetit tonë njohës.

Ndryshimi i dietës dhe stilit të jetës janë mënyrat kryesore për ta bërë këtë, dhe hulumtimet në zhvillim vazhdojnë të na tregojnë se sa më mirë mund ta mbajmë trurin tonë të funksionojë për një kohë të gjatë.

Kohët e fundit, një studim zbuloi se shtimi i flavanoideve – të cilat janë komponime bimore që njihen se kanë përfitime anti-inflamatore dhe antioksiduese – në pjatën tonë çdo ditë mund të ulë rrezikun e rënies njohëse dhe të na ndihmojë të mbajmë kujtesën tonë të fortë.

Flavanoidet dhe shëndeti i trurit

Një ekip studiuesish nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit filluan të përcaktojnë sesi një dietë e pasur me flavanoide mund të ndikojë në shëndetin e trurit. Studimi, i cili u botua në revistën Neurology, përfshiu gati 50,000 gra që ishin të moshës mesatare 48 dhe 27,842 meshkuj që ishin të moshës mesatare 51 në fillim të studimit. Gjatë një periudhe përcjellëse 20-vjeçare, pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët se sa shpesh ata hanin ushqime të veçanta. Studiuesit llogaritën marrjen e flavanoideve për secilin person bazuar në sa ushqime të pasura me flavanoide ata hëngrën dhe sa shpesh.

Pjesëmarrësve të studimit iu kërkua gjithashtu të vlerësonin aftësitë e tyre njohëse dy herë gjatë studimit. Ata iu përgjigjën pyetjeve si: “A keni më shumë probleme se zakonisht për të kujtuar ngjarjet e fundit?” dhe, “A keni më shumë probleme se zakonisht duke kujtuar një listë të shkurtër të artikujve?”. Duke përdorur këto të dhëna, shkencëtarët bënë vlerësime në lidhje me kujtesën afatgjatë dhe afatshkurtër të subjekteve .

Sipas rezultateve të studimit, njerëzit që hanë më shumë flavanoide në dietën e tyre kishin një rrezik më të ulët të rënies njohëse. Në fakt, grupi i njerëzve që konsumuan më shumë flavanoide u zbulua se kishin një rrezik prej 20 për qind të zvogëluar të funksionimit të trurit në krahasim me njerëzit që konsumonin më pak.

Pra, nëse po plakeni dhe doni t’i jepni trurit tuaj një nxitje, mbani mend se gjithçka që duhet të bëni është të përfshini disa fruta dhe perime më të gjalla në dietën tuaj, ndoshta duke favorizuar ato si portokallet, specat, boronicat dhe manaferrat.