Shpenzimet e jetës në shtator në nivel vjetor janë rritur për 18.7%

Shkup, 7 tetor – Indeksi i kostos së jetesës në shtator të këtij viti, krahasuar me shtatorin e vitit 2021, ka shënuar rritje prej 18.7për qind, ndërsa indeksi i çmimeve me pakicë shënoi rritje prej 14.7 për qind. Krahasuar me gushtin e këtij viti, kostoja e jetesës është rritur për 1,6 për qind dhe çmimet me pakicë kanë shënuar rënie prej 0,1 përqindëve, njofton Enti Shtetëror i Statistikave.

Rritja në indekset e kostove së jetesës në shtator 2022, krahasuar me muajin paraprak, është vërejtur është shënuar te djathi dhe gjiza me 9,9%, frutat e freskëta dhe të ftohta me 6,3%, qumështi me 5,7%, peshku dhe prodhimet e detit me 3,5%, perime të freskëta dhe të ftohta me përjashtim të patateve dhe frutave të tjera me rrënjë me 3,1%, birrë me 2,9%, bukë dhe drithëra me 2,6%, mish me 2,2%, verë me 1,6%, produkte ushqimore që nuk përmenden diku tjetër me 0,7%, pije alkoolike me 0,6%. dhe sheqeri, reçeli, mjalti, çokollata dhe produktet e ëmbëlsirave me 0.2%.

Në shtator, rritje e indekseve të kostos së jetesës është vërejtur edhe te lëndët djegëse të ngurta shtëpiake me 15.2%, biçikletat me 9.1%, mobiljet dhe pajisjet shtëpiake me 6.9%, sallonet e flokëve dhe qendrat e bukurisë me 6.1%, mjetet e vogla dhe të tjera, aksesorë me 6,0%, pjesë këmbimi dhe aksesorë për mjetet e transportit vetjak me 5,9%, qilima dhe mbulesa të tjera dyshemeje me 5,4%, riparimi i pajisjeve elektroshtëpiake me 4,2%, pajisje për marrjen, regjistrimin dhe riprodhimin e zërit dhe imazhit, pajisje zyre dhe materiale vizatimi me 3,9%, lëndë djegëse të lëngshme shtëpiake me 3,7%, shërbime mjekësore me 3,3%, produkte shtëpiake – jo të qëndrueshme me 2,8%, shërbime shtëpiake dhe shtëpiake me 2,7%, restorante, kafene etj, pajisje të tjera dhe produkte të higjienës personale me 2,4%, elektroshtëpiake të mëdha, shërbime kulturore me 2,1%, mirëmbajtje dhe riparim i automjeteve me 2,0%, stomatologji shërbimet shëndetësore, shërbimet paramjekësore me 1,9%, pajisjet fotografike dhe kinematografike dhe instrumentet optike me 1,8%, shërbimet e mirëmbajtjes dhe riparimit të shtëpisë me 1,5%, transporti rrugor i pasagjerëve me 1,4%, riparimet e mobiljeve, sendeve shtëpiake dhe mbulesave të dyshemesë me 1,3%, veshjet , enë qelqi, enë gatimi dhe pajisje të tjera me 1,1%, materiale për mirëmbajtjen dhe riparimin e shtëpisë, tekstile shtëpiake, pajisje për përpunimin e informacionit, bizhuteri, ora dhe orët e dorës, sende të tjera personale me 1,0%, pastrim, riparim dhe dhënie me qira veshjesh me 0,9%, farmaceutikë me 0,7 %, edukimi tjetër me 0,6%, ndihmat dhe pajisjet terapeutike, mjetet e regjistrimit, kafshët shtëpiake dhe produktet e ngjashme me 0,5%, veshjet dhe aksesorët e tjerë të veshjeve me 0,4%, pajisjet për sport, kampe dhe rekreacion në natyrë, shërbime të tjera, të pa përmendura diku tjetër me 0,3 % dhe arsimi i lartë me 0.2%.

Rënie e indekseve të kostos së jetesës në shtator 2022, krahasuar me një muaj më parë, është shënuar te vaji dhe yndyra me 1,1% dhe uji mineral, pijet e gazuara, lëngjet e frutave dhe perimeve me 0,6%.

Në shtator, ulje e indeksit të kostos së jetesës është vërejtur edhe në transportin ajror të pasagjerëve me 34,0%, aranzhimet turistike me 13,2%, gazin për familjet me 4,4%, shërbimet e akomodimit me 3,8%, karburantet dhe lubrifikantët për fondet e transportit vetjak me 2,9 %, pajisjet elektrike për higjienën personale me 1,1%, lojërat, lodrat dhe hobi me 0,3% dhe automjetet me 0,2%.