Shkencëtarët ringjallën pjesërisht organet e derrit një orë pasi kafshët vdiqën – një zbulim revolucionar për transplantet njerëzore

Shkencëtarët kanë rikthyer në jetë organet e derrit një orë pasi kafshët ngordhën në një zbulim që mund të revolucionarizojë transplantet njerëzore.

Kur zemra ndalon së rrahuri, mungesa e qarkullimit të gjakut fillon të shkatërrojë qelizat dhe organet e trupit.

Por, duke përdorur teknologjinë e re, studiuesit ishin në gjendje të rivendosnin qarkullimin në derrat e ngordhur.

Në të ardhmen, ai mund të përdoret për të trajtuar dëmtimin e organeve nga sulmet në zemër ose goditjet në tru – duke shpëtuar pacientët që do të kishin vdekur.

Ndërsa provat dhe përdorimi te njerëzit janë ende shumë larg, shkencëtarët thonë gjithashtu se sistemi mund të transformojë dhurimin e organeve, duke i lejuar ato të transportohen për periudha më të gjata.

Metoda, e quajtur OrganEx, lidh kafshët e ngordhura së fundmi me pompa të mbushura me një përzierje të veçantë të 13 barnave të njohura për të luftuar vdekjen e qelizave dhe inflamacionin.

Ekipi, nga Universiteti Yale, testoi sistemin te derrat që ishin anestezuar dhe vdiqën nga sulmet e shkaktuara në zemër.

Rezultatet, të publikuara në revistën Nature, treguan aktivitet në organe duke përfshirë zemrën, mëlçinë dhe veshkat, me disa funksione të restauruara plotësisht. Megjithëse një derr ende nuk mund të mbijetonte plotësisht, zemrat e tyre filluan të rrahin dhe kafshët tundnin kokën dhe qafën në orët pas vdekjes.

Autori David Andrijevic tha: “Të gjitha qelizat nuk vdesin menjëherë. Është një proces në të cilin mund të ndërhysh, të ndalosh dhe të rivendosësh disa funksione qelizore”.  Ndërkohë, embrionet e krijuara nga njeriu janë krijuar në laborator në një botë të parë që anashkalon nevojën për vezë ose spermë.

Shkencëtarët nga Instituti i Shkencës Weizmann në Izrael përdorën qeliza burimore nga minjtë për të krijuar një strukturë sintetike të ngjashme me embrionin, me fillimet e një truri, zorrët dhe një zemër rrahëse.

Studimi mund të ndihmojë për të kuptuar abortet spontane dhe për të ofruar burime të reja të qelizave dhe indeve për transplantet njerëzore. Madje një ditë mund të lejojë dy persona të së njëjtës gjini ose një person beqar të kenë një fëmijë vetë.

Shkencëtarët, studimi i të cilëve është publikuar në revistën Cell, gjithashtu shpresojnë se në të ardhmen mund të përdorin embrione të ngjashme për të reduktuar nevojën për testime te kafshët. Por studiuesit theksuan se një embrion njerëzor i cili fillon të zhvillojë inde dhe organe është ende larg të bëhet realitet.