Shkencëtarët kanë hartuar 500 milionë lidhje në një pjesë të vogël të trurit të miut

Shkencëtarët nga Kolegji i Mjekësisë Baylor dhe Universiteti Princeton kanë bërë diagramin më të madh 3D të trurit të miut, i cili është shumë i ngjashëm me një njeri, me shpresën për të mësuar rreth parimeve të trurit që mund të jenë të dobishme në zhvillimin e inteligjencës artificiale.

Harta në foto tregon strukturat dhe lidhjet e rreth 200,000 qelizave të trurit dhe gati 500 milionë sinapse, të cilat janë të fshehura në një milimetër kub të trurit të miut.

Grupi i të dhënave është unik sepse përfshin fotografi të modeleve të aktivitetit të shkaktuara nga një larmi stimujsh kompleksë vizualë, nga pamjet në YouTube deri tek filmat e Hollivudit, për rreth 75,000 qeliza të trurit në të njëjtin vëllim të trurit që u përdorën për të krijuar hartën e lidhjes. Harta dhe të dhënat tani janë në dispozicion të publikut.

U deshën pesë vjet për të krijuar hartën, në tre faza të ndryshme. Studiuesit u përqendruan në enokorteksin vizual, një zonë e trurit vendimtare për perceptimin vizual. Studiuesit mblodhën të dhëna që matin aktivitetin tipik të trurit të miut ndërsa ishte ende gjallë në fazën e parë, dhe u morën më shumë se 70,000 fotografi të qelizave aktive të trurit.

Pas kësaj, shkencëtarët prenë një pjesë të vogël të trurit dhe e prenë atë në më shumë se 25,000 pjesë ultra të holla, dhe më pas morën më shumë se 150 milionë fotografi me rezolucion të lartë duke përdorur një mikroskop elektronik.

Hulumtimi është pjesë e programit Machine Intelligence nga Cortical Networks, i cili synon të përmirësojë algoritmet e të mësuarit të makinerisë dhe inteligjencën artificiale me anë të inxhinierisë së kthyeshme të korteksit cerebral, i cili është përgjegjës për funksione të shumta në gjitarë të tillë si planifikimi dhe arsyetimi.

Harta do të jetë e paçmueshme për neuroshkencëtarët që kërkojnë të zbulojnë se si truri përpunon informacionin së bashku me qarqet neokortikale, si dhe për studiuesit që përpiqen të kuptojnë se si të trajtojnë sëmundjet e trurit që përfshijnë lidhje ose lidhje të gabuara.