SHGM kërkon të garantohet siguria e gazetarëve dhe kamermanëve në protesta

Shkup, 16 gusht – Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë kërkon nga Ministria e Punëve të Brendshme të garantojë sigurinë e gazetarëve dhe kameramanëve të pranishëm në protestat që po mbahen kundër masave të reja anti-kovid. Liria e fjalës dhe e drejta për të protestuar është një e drejtë e garantuar dhe kategori kushtetuese, por kur abuzimi me këto të drejta rrezikon sigurinë dhe jetën e të tjerëve, në këtë rast gazetarëve, kërkojmë reagim të menjëhershëm parandalues të institucioneve.

Gjuha e urrejtjes kundër një grupi të caktuar mund të nxisë dhunën nga urrejtja, për të cilën kodi penal parashikon dënime më të mëdha me burg. Gjithashtu, gazetarët që janë zyrtarisht të pranishëm në protestat publike për t’i mbuluar ato atje janë në detyrë në interes të publikut dhe të drejtës për informacion. Prishja e sigurisë së tyre nga ngjarjet publike mohon gjithashtu të drejtën e qytetarëve për t’u informuar.

Në protestën e djeshme publike, të organizuar nga një grup qytetarësh të inkurajuar nga masat e reja parandaluese, mesazhe vulgare dhe ofendime të ashpra u janë dërguar gazetarëve, duke rrezikuar kështu në mënyrë indirekte sigurinë e gazetarëve dhe kameramanëve që ishin të pranishëm për të mbuluar këtë ngjarje. Folësit anonimë të kësaj proteste jo vetëm që rrezikuan sigurinë e punonjësve të medias përmes fjalimeve të tyre, ata gjithashtu inkurajuan gjithashtu turmën e tanishme për të marrë pjesë në poshtërimin e gazetarëve.