Shënohet Dita e Armatës, Dekoratë e Meritës Ushtarake për të gjithë paqeruajtësit në misionin në Afganistan

Shkup, 18 gusht – Për gati 20 vjet, paqeruajtësit maqedonas po ndihmojnë njerëzit e Afganistanit të jetojnë në një mjedis më të qëndrueshëm pa asnjë viktimë nga radhët e paqeruajtësve tanë! Për profesionalizmin e ushtarëve tanë, guximin dhe përkushtimin e tyre, shumë u nderuan me nderime të larta ushtarake dhe civile nga përfaqësuesit e anëtarëve të Aleancës Atlantiko-Veriore. Imazhet e tmerrshme që vinin nga ai vend ditët e fundit nuk ishin të mundshme ndërsa trupat tona së bashku me 130,000 paqeruajtës nga 50 vende të botës ishin atje. Kjo është arsyeja pse unë vendosa jap Dekoratën e Meritës Ushtarake për të gjithë anëtarët e Ushtrisë që kanë qenë në misione në Afganistan gjatë dy dekadave të fundit. Ushtarët tanë e meritojnë këtë.

Këtë theksoi sot Presidenti dhe Komandanti Suprem Stevo Pendarovski në festimin e Ditës së Ushtrisë – 18 Gusht. Në ceremoni morën pjesë kryeministri Zoran Zaev, ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm, Gjeneral-nënkoloneli Vasko Gjurçinovski, ministra të qeverisë, gjeneralë dhe trupi diplomatik në vend.

Pendarovski theksoi se Dita e Ushtrisë – 18 gushti, festën më të madhe të ushtrisë ne e festojmë në vitin e dy përvjetorëve të mëdhenj për vendin tonë. Më 11 tetor, ne do të festojmë 80 vjetorin e fillimit të Luftës Antifashiste dhe Nacionalçlirimtare përmes së cilës partizanët krijuan për herë të parë shtetin e lirë maqedonas. Muajin tjetër, më 8 shtator, ne do të shënojmë 30 vjet pavarësi. Sipas tij, si mbrojtës të integritetit territorial dhe sovranitetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, pjesëtarët e Ushtrisë janë lidhja e gjallë midis këtyre dy përvjetorëve të mëdhenj dhe dy përpjekjeve të mëdha historike për qytetarët dhe për shtetin tonë.

Në tre dekadat e fundit, tha ai, ne jemi përballur me shumë sfida të brendshme dhe të jashtme në mjedisin e sigurisë, të politikës dhe gjeopolitikës. Përmes këtyre cikleve të ndryshimit, të gjithë udhëheqësit e zgjedhur të ligjshëm të shtetit, pa përjashtim, siç tha ai, ndoqën një konstante, të krijuar që në fillim të pavarësisë. Dhe kjo është vullneti i shprehur qartë i shumicës dërrmuese të qytetarëve maqedonas për integrim të plotë në bashkësinë e demokracive euroatlantike. Integrim që nënkupton mbështetje dhe ndihmë reciproke, por edhe veprime të përbashkëta me aleatët tanë.

“Në emër të koalicioni të tillë të bazuar në vlerat e përbashkëta, në 2002 ne morëm një vendim të vështirë për të dërguar trupat tanë në Afganistan, bazuar në Rezolutën 1386 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Edhe pse sapo kishim dalë nga konflikti i brendshëm, Kuvendi në gusht të vitit 2002- me konsensusin e plotë të të gjitha subjekteve politike, pa asnjë votë kundër, miratoi Vendimin e parë për pjesëmarrjen tonë në misionin ndërkombëtar ISAF. Gjatë këtyre 19 viteve, mbi 3,300 anëtarë të Ushtrisë kanë marrë pjesë në këtë mision jashtëzakonisht kompleks ndërkombëtar. Ne e filluam rotacionin e parë si kandidat, dhe të fundit e përfunduam si anëtar i NATO –s”, theksoi Pendarovski.

Sipas kreut të shtetit, nëse përmbledhim këtë mision, është e qartë se pa pjesëmarrjen në misionin në Afganistan nuk do të ishim bërë anëtarë të aleancës së NATO -s.

Presidenti Pendarovski mori vendime për dhënien e Kartës së Republikës së Maqedonisë së Veriut edhe Batalionit të Artilerisë edhe Qendrës për Gjuhë të Huaja. Ai kujtoi se vitin e kaluar Batalioni i Artilerisë brenda Brigadës I të Këmbësorisë ishte aktiv në të gjitha fushat. Disa nga anëtarët e batalionit ishin dhe janë përfshirë, jo vetëm në trajtimin e valëve të emigrantëve dhe pandemisë së KOVID-19, por edhe në shuarjen e zjarreve katastrofike që kanë përfshirë vendin tonë. Qendra për Gjuhët e Huaja, nga ana tjetër, ka 20 vjet që organizon kurse profesionale për nevojat e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Armatës, duke mundësuar kështu ndërveprimin e tyre me strukturat e NATO -s.

Me Kartën e Republikës së Maqedonisë së Veriut është dekoruar edhe atasheu mbrojtës Mbretërisë së Norvegjisë, nënkolonel Egil Daltuejt. ” Në tre vitet e fundit, falë angazhimit të tij profesional dhe personal, janë dhënë donacione të rëndësishme për t’u ballafaquar me pandeminë e KOVID-19, por edhe për të forcuar kapacitetet e Ministrisë së Mbrojtjes, Akademisë Ushtarake dhe në përgjithësi, me gatishmërinë luftarake të Armatës. “Ne dimë të njohim, respektojmë dhe vlerësojmë miqtë tanë, duke përfshirë, natyrisht, nënkolonelin Daltuejt,” tha Pendarovski.

Ai falënderoi të gjithë burrat dhe gratë trime me uniformë që janë përfshirë në mënyrë aktive në trajtimin e pandemisë Kovid-19 dhe në shuarjen e zjarreve.

Në këtë drejtim, siç tha ai, së shpejti duhet të hyjmë në procesin e analizës dhe të menduarit se si të ndërtojmë një sistem më efikas për zvogëlimin e rreziqeve nga katastrofat.

Ministrja Shekerinska bëri një retrospektivë të gjithçkaje që është arritur vitin e kaluar dhe bëri homazhe për të gjithë ushtarët, nënoficerët dhe oficerët të cilët, siç tha ajo, përsëri u bënë heronjtë tanë kur u përballëm me zjarret në të gjithë vendin.

“Ju bëj thirrje që këtë 18 gusht t’ia kushtoni secilit pjesëtar të Ushtrisë, i cili vitin e kaluar e justifikoi shërbimin e tij, e justifikoi dhe e tregoi heroizmin e tij dhe tekstualisht nuk e di se sa herë iu bë borxhli atdheut të tij”, tha Shekerinska.

Ministri kujtoi se çdo pjesëtar i ARM -së ka të ardhura më të larta, kushte më të mira pune, sistem krejtësisht të ri dhe të drejtë të daljes në pension. ” Ne kemi siguruar pajisje personale, pajisje sportive, pajisje balistike, kontrata të siguruara dhe financim afatgjatë të transportuesve ushtarakë të rinj dhe modernë që nuk do të thotë vetëm siguri në vend, por edhe siguri të njerëzve që nënkuptojnë jo vetëm mbrojtje të atyre që na mbrojnë, por edhe pajisje të reja të informacionit të komunikimit, armatime të reja. Dhe kështu do të vazhdojmë. Ne do të vazhdojmë të investojmë për njerëzit tanë, në pajisje dhe në njohuri, por edhe në sigurinë tonë dhe simbolin shtetëror numër një, dhe kjo është Armata”, tha Shekerinska.

Sipas saj, dy konkurset në dy muajt e fundit kanë treguar se sa është rritur interesimi i të rinjve për të punuar në Ushtri. Në konkursin e parë për 200 vende pune kishte mbi 1,800 kandidatë të rinj, në tjetrin për 100 vende pune kishte më shumë se 900 kandidatë. Nëntë kandidatë për secilën punë. Kjo, siç tha ai, është një përfitim për Ushtrinë, por edhe një dëshmi se profesioni i ushtrisë po bëhet vërtet i dëshirueshëm. Ai vuri në dukje se pas një pauze të gjatë të palejueshme prej 11 vjetësh, pa asnjë nënoficer të nxjerrë vitin e kaluar, ne kemi nxjerrë 120 nënoficerë të rinj, dhe 70 të tjerë do të fillojnë trajnimin këtë javë.

Ministrja Shekerinska tha se ne mbetemi aktivë në Liban dhe në Republikën e Afrikës Qendrore dhe se angazhim më i madh është planifikuar në BeH, si dhe pjesëmarrje në misionet e NATO -s në rajonin e Baltikut. Ai falënderoi Slloveninë, Serbinë, Austrinë, Rumaninë, Malin e Zi, Francën, si dhe mekanizmat mbështetës civilë të BE -së dhe NATO -s për ndihmën e tyre të madhe në shuarjen e zjarreve.

Shefi i Shtabit të Përgjithshëm, Gjeneral-nënkoloneli Vasko Gjurçinovski premtoi se do të vazhdojë të menaxhojë të gjitha burimet njerëzore dhe materiale të Armatës, me përgjegjësi dhe me entuziazëm dhe proaktivitet të madh në arritjen e misioneve dhe detyrave të Ushtrisë, por edhe qëllimet strategjike shtetërore në interes të qytetarëve. Ai shprehu respket dhe mirënjohje për të gjithë pjesëmarrësit në krizën e emigrantëve, pandeminë dhe zjarret, si dhe për të gjithë mjekët, stafin mjekësor, zjarrfikësit, anëtarët e Ministrisë së Brendshme.

Gjatë ceremonisë, medalje u ndanë nga Komandanti i Gardës Kombëtare të Vermontit, Gjeneral Major Gregori Najt. Medalje për Shërbim të Jashtëzakonshëm të Shtetit të Vermontit iu dha Ministres së Mbrojtjes Radmilla Shekerinska për arritjet e jashtëzakonshme në periudhën e kaluar dhe Medalja e Meritës iu dha Gjeneral-nënkolonelit Vasko Gjurçinovskit.

Mirënjohje nga Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë iu dhanë Ministrit të Shëndetësisë Venko Filipçe, drejtoreshës së Klinikës Infektive në Shkup Milena Stevanoviq, drejtorit të SPQ -së “8 Shtatori” Hristijan Kostov, drejtorit të Spitalit Klinik në Tetovë Florin Besimit, komandantes për mbështetjen ushtarako-mjekësore Nënkoloneles Elizabeta Naumovska Petreski. Iu dha Medalje e Artë e Ushtrisë për Partneritet, Koordinim dhe Bashkëpunim stafit të Klinikës për Sëmundje Infektive të Shkupit, Dr. Ilir Demirit, Dr. Kërsto Grozdanovskit, Dr. Biljana Petreskas, infermieres Mamudije Ibraimi dhe gazetarit të TVM-së Milço Velevski.

Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska ndau mirënjohje për angazhimin e veçantë dhe të përkushtuar dhe kryerjen cilësore të detyrave të jashtëzakonshme për mënjanimin e pasojave të fatkeqësive natyrore të shkaktuara nga zjarret që përfshinë vendin. Me Pllaketën e Ministirsë së Mbrojtjes është dekoruar Komanda e Operacioneve ndërsa mirënjohje i është dhënë edhe Qytetit të Shkupit, Ministrisë së Kulturës, Fondacionit “Friedrih Ebert” – Shkup, Teatrit

Kombëtar, kompanive publike “Parqe dhe gjelbërim” dhe “Ujësjellës -Kanalizime”. Fletëlavdërime iu dhanë disa rreshterëve, mjekëve dhe infermierëve…

https://www.facebook.com/MediumskaInformativnaAgencija/videos/911419163054388