Shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive

Hulumtimi i ri ka zbuluar se pak më shumë se një e treta e njerëzve kontrollojnë mushkëritë e tyre kur duhet ta bëjnë këtë.

Ja çfarë duhet të dini për shenjat, simptomat dhe faktorët e rrezikut të kancerit të mushkërive.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive?

Kanceri i mushkërive nuk shkakton gjithmonë simptoma derisa të fillojë të përhapet. Megjithatë, disa njerëz mund të kenë shenja të hershme të sëmundjes, prandaj është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm.

Këto simptoma shpesh mund të shkaktohen nga diçka tjetër përveç kancerit të mushkërive, por nëse i përjetoni ato është gjithmonë më mirë të konsultoheni me mjekun tuaj menjëherë në mënyrë që të gjendet shkaku. Nëse është kancer mund të trajtohet në fazat e hershme.

Sipas Cancer.org, simptomat më të zakonshme të kancerit të mushkërive janë:

  • Një kollë që është e vazhdueshme ose përkeqësohet
  • Kollitja me gjak ose pështymë/gëlbazë ngjyrë ndryshku
  • Dhimbja e gjoksit u përkeqësua me frymëmarrje të thellë, kollë ose të qeshur
  • Ngjirja e zërit

Humbja e oreksit

Humbje peshe e pashpjegueshme

Frymëmarrje e shkurtër

Ndjenjë lodhje ose dobësi.

Nëse kanceri i mushkërive përhapet në pjesë të tjera të trupit, ai gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të tjera si:

  • Dhimbje kockash (dhimbje shpine ose ije)
  • Ndryshimet në sistemin nervor si dhimbje koke, dobësi ose mpirje të krahut ose këmbës, marramendje, probleme të ekuilibrit ose konvulsione nëse kanceri përhapet në tru