SHBA-ja e kufizon përdorimin e minave kundër këmbësorisë

SHBA-ja ka vendosur ta kufizojë përdorimin e minave kundër këmbësorike, duke iu përmbajtur vendeve tjera në mbarë vendin, duke i përfshirë edhe të gjithë aleatët e NATO-s, në ndalesën e kësaj arme, kumtoi sot Shtëpia e Bardhë.

Kjo lëvizje e reflekton bindjen e presidentit amerikan Xho Bajden se minat kundër këmbësorike “shkaktojnë goditje jo proporcionale ndaj civilëve, duke i përfshirë edhe fëmijët, gjatë pasi do të ndalojnë luftimet”, thuhet në kumtesën e Shtëpisë së Bardhë.

“Ky ndryshim nuk është i kufizuar në politikën amerikane për minat kundër këmbësorike në Gadishullin Korean, duke pasur parasysh rrethanat e veçanta në zonë dhe premtimin e SHBA për të mbrojtur Korenë e Jugut”, shtohet në kumtesë.

Ndalesa do ta harmonizojë politikën amerikane me Konventën e Otavës, marrëveshje ndërkombëtare me të cilën ndalohet përdorimi, akumulimi, prodhimi dhe transmetimi i minave kundër këmbësorike.