Sasia e gjumit për të cilën të rriturit kanë vërtet nevojë

Gjumi është i rëndësishëm për shumë arsye – por ekspertët kanë paralajmëruar se shumë mund të jetë i keq për trurin tuaj.

Udhëzimi zyrtar i NHS thotë se shumica e të rriturve kanë nevojë për gjashtë deri në nëntë orë gjumë çdo natë.

Studimet e fundit kanë treguar megjithatë se kjo mund të mos jetë kështu, me disa të rritur që kanë nevojë për më pak se katër orë gjumë për t’u zgjuar duke u ndjerë të freskët.

Hulumtimet nga ekspertët në Washington, SHBA, zbuluan se gjumi i tepërt mund të ndërhyjë në funksionin tuaj kognitiv.

Ekspertët zbuluan se njerëzit që flinin më pak se 4.5 orë në natë dhe ata që flinin më shumë se 6.5 orë çdo natë kishin një rrezik më të madh të rënies njohëse me kalimin e kohës.

Është thelbësore të theksohet se të gjithë këta pjesëmarrës gjithashtu luftuan me gjumin me cilësi të dobët.

Ata zbuluan gjithashtu se ndikimi i kohëzgjatjes së gjumit në tru kishte të njëjtin ndikim si plakja – që është një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut kur bëhet fjalë për zhvillimin e kushteve të tilla si Alzheimer.

Studiuesit sugjerojnë se për të rriturit, gjumi midis 4.5 dhe 6.5 orë në natë është ideali.