Samiti i Pragës, dimri evropian dhe pritshmëritë e Maqedonisë…

Shkup, 5 tetor – Nuk është një organizatë, nuk është një komunitet formal, madje as synohet të jetë zëvendësues i anëtarësimit të plotë në BE. Atëherë – çfarë është Komuniteti Politik Evropian, samiti i parë i të cilit do të mbahet nesër në Pragë? Forum – tani për tani është fjala neutrale që adreson realizimin e idesë së fundit të presidentit francez Emmanuel Macron, i cili i pari hodhi në treg termin “Komuniteti Politik Evropian”. Siç u njoftua atëherë, qëllimi është krijimi i një formati në të cilin të gjitha vendet e kontinentit që duan të ndajnë vlera dhe interesa të përbashkëta: jo vetëm ata që janë anëtarë të BE-së, por edhe ata që duan të jenë, madje edhe ata që janë larguar, si Britania e Madhe. Kjo është arsyeja pse, në samitin e nesërm në Republikën Çeke – vendi që aktualisht kryeson me Këshillin e BE-së, përveç 27 vendeve anëtare të BE-së, janë ftuar edhe 17 vende të tjera, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Zvicrën, Norvegjinë, Islandën, Lihtenshtajnin, Turqia, Ukraina, Moldavia, Gjeorgjia, Armenia, Azerbajxhani dhe gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor. Delegacioni i Maqedonisë së Veriut do të udhëhiqet nga kryeministri Dimitar Kovaçevski, transmeton Zhurnal nga DW.

Meqenëse ditët para samitit flitej më shumë për “çfarë nuk do të jetë Komuniteti Politik Europian” sesa “çfarë do të jetë”, pyetja mbeti – a ka ky forum një qëllim të qartë? Duke marrë parasysh kohën në të cilën po ndodh – lufta në Ukrainë, kriza në rritje energjetike dhe ekonomike, pasojat e së cilës ndjehen nga të gjitha vendet, vlerësohet se bisedimet konstruktive në një situatë të paqëndrueshme do të jenë më shumë se një mesazh pozitiv. .

Në të njëjtën tryezë me miqtë

Në kushtet kur zgjerimi i BE-së nuk po ecën me dinamikën e dëshiruar, disa vende në të kaluarën shprehnin frikën se ky format mund të shndërrohej në një oborr ku do të ketë vende kandidate për anëtarësim në BE dhe se Brukseli në këtë mënyrë ofron vetëm një platformë ndihmëse përmes të cilat do të ruajnë ndikimin mbi to. Megjithatë, BE-ja ka dërguar vazhdimisht mesazhe të qarta se Komuniteti Politik Evropian nuk është dhe nuk mund të jetë zëvendësues i anëtarësimit në Union. Avantazhi kryesor i kësaj nisme është se vendet që nuk janë ende anëtare të Bashkimit do të kenë një kanal për prani të përhershme, njohuri dhe diskutime në nivelin më të lartë me liderët e BE-së, për të gjitha çështjet me interes të përbashkët. Nga ky aspekt, për analistët vendas nuk ka dyshim se Maqedonia e Veriut duhet të jetë në tryezë në këtë samit.

“Samiti i parë i Komunitetit Politik Evropian është ndoshta një nga standardet më të rëndësishme politike për të ardhmen, që nga fillimi i kësaj dekade në kontinentin evropian”, vlerëson ambasadori Tihomir Ilievski, i cili i referohet edhe momentit në të cilin samiti është. duke u mbajtur.

“Po mbahet në kulmin e marrëdhënieve të tensionuara politike, sigurie dhe ekonomike në kontinent, një situatë e paprecedentë në tokën e Evropës pas Luftës së Dytë Botërore. Ne kemi nevojë për një zgjidhje për luftën në Ukrainë sa më shpejt të jetë e mundur, dhe kriza dramatike energjetike dhe ekonomike në kontinent po na shtyn të gjithëve në pragun e dimrit. Nisma hap një mundësi për të diskutuar modalitetet që do të forcojnë dialogun dhe bashkëpunimin e BE-së dhe vendeve jo-BE drejt synimeve më të larta dhe zgjidhjeve të ardhshme në interes të të gjithë banorëve të Evropës. Dhe për më tepër, kjo është një përpjekje politike për të forcuar sigurinë, stabilitetin dhe hapjen e perspektivave prosperuese për të gjitha vendet dhe popujt, sepse askush nuk mund të kontestojë se ne ndajmë të njëjtin fat në tokën e kontinentit të vjetër”, thotë Ilievski.

Ai vlerëson se Maqedonia ka një mundësi të mirë që ta shfrytëzojë atë shans për të ofruar pikëpamjet dhe vlerat e saj në rrugën drejt këtyre qëllimeve.

“Kjo është arsyeja pse është jashtëzakonisht e rëndësishme të jemi atje me miqtë tanë. Të mos harrojmë, së bashku me ne në Pragë do të jetë edhe Britania e Madhe, e cila, me sa jam i informuar, tashmë është e angazhuar për të pritur tubimin e dytë në këtë format. Samiti në Pragë është një mundësi për të ngritur argumentet tona në nivelin më të lartë para presidencës aktuale çeke të Këshillit të Bashkimit Evropian, por edhe para presidencës së radhës, asaj të Suedisë, sepse gjatë këtyre dy presidencave do të ndodhin shumë ngjarje të rëndësishme në rrugën e përparimit të vendit tonë drejt anëtarësimit të plotë në BE”, vlerëson Ilievski dhe beson se nga ai tubim i lartë politik mund të presim lajme interesante dhe të mira për ne.

Një gjethe fiku?

Paqja, siguria evropiane, sfidat gjeopolitike, kriza e energjisë, çmimet e gazit, dëmtimi i tubacioneve të gazit në Detin Baltik, solidariteti dhe zinxhirët e furnizimit me energji do të jenë temat kryesore të samitit në Pragë, transmeton Zhurnal. Është gjithashtu një mundësi për përfaqësuesit maqedonas që të paraqesin nevojën e përfshirjes së RMV-së në politikat evropiane të subvencioneve për shkak të efekteve negative të krizës energjetike, temë për të cilën presidenti Stevo Pendarovski tashmë ka diskutuar me Presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen. , dhe me presidentin bullgar fundjavën e kaluar Rumen Radev në Sofje.

“Platforma e re ka potencial për të lehtësuar dialogun dhe për të krijuar mundësi për koordinim më efektiv të përpjekjeve për arritjen e stabilitetit, sigurisë dhe prosperitetit, si brenda BE-së, ashtu edhe me vendet fqinje”, vlerësoi Radev në bisedën me presidentin e Këshillit Evropian, Charles Michel, në kuadër të përgatitjes së samitit në Pragë.

Piotr Buras, kreu i zyrës së Këshillit Evropian për Politikë të Jashtme në Varshavë, i referohet idesë së Macron për stabilizimin e fqinjësisë përmes formatit të Komunitetit Politik Evropian.

“Për t’iu përgjigjur kësaj nevoje themelore dhe për të ‘stabilizuar fqinjësinë’, siç tha Macron, BE-ja do të duhet të bëjë shumë më tepër sesa të krijojë një konferencë të re të krerëve të shteteve. Ai duhet të propozojë një vizion afatgjatë për integrimin me Evropën, duke përfshirë aksesin e plotë në katër liritë e BE-së sapo të përmbushin kriteret (…) Ne jetojmë në kohë të trazuara dhe liderët e BE-së duhet të bëjnë gjithçka që është e mundur për të dërguar një sinjal pozitiv nga samiti i Pragës. Por pa më shumë përpjekje për të siguruar besueshmëri dhe energji në procesin e zgjerimit, komuniteti politik evropian nuk do të jetë asgjë më shumë se një gjethe fiku, e cila do të mbulojë vështirësitë gjeopolitike të BE-së”, vlerëson Buras.//Zhurnal.mk