Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur merret në sasi të moderuar. Është një elektrolit që e bën kyç për ruajtjen e homeostazës në trup, duke lejuar që shumë funksione trupore të zhvillohen pa probleme dhe në mënyrë të qëndrueshme.

Gjithashtu ndihmon në balancimin e lëngjeve dhe mineraleve, si dhe ndihmon në kontrollin e lëvizjes së muskujve. Nëse nuk kemi mjaft natrium, e dëshirojmë atë. Natriumi gjithashtu nuk përmban kalori, kjo është arsyeja pse mund të duket si një shtesë e mirë për ushqimin tuaj, duke i shtuar shije shtesë vakteve tuaja.

Megjithatë, sasia e tepërt e natriumit mund të çojë në pasoja negative. Një nga këto efekte është rritja e mundshme e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Nëse jeni në rrezik për sëmundje të zemrës ose keni sëmundje të zemrës, duhet ta kontrolloni sasinë e natriumit që merrni. Sipas një studimi të ri të botuar në The Lancet Journal, ulja e marrjes së natriumit mund të ndihmojë në parandalimin e mbingarkesës së lëngjeve dhe rezultateve negative për pacientët me pamjaftueshmëri të zemrës.

(Foto: Medical News Today)

Në studim, ekspertët morën informacion nga një hulumtim ndërkombëtar që përfshiu pacientë mbi 18 vjeçar që ndodheshin në 26 lokacione në gjashtë vende të ndryshme. Këta pacientë kishin insuficiencë kronike të zemrës dhe morën trajtim mjekësor optimal të tolerueshëm sipas udhëzimeve – doza më e favorshme e mjekimit ose trajtimit që nuk shkakton efekte anësore të papranueshme. Pacientët u randomizuan në trajtim rutinë sipas udhëzimeve lokale ose në një dietë me pak natrium prej më pak se 100 milimol (mmol) në ditë.

Hulumtuesit më pas krijuan një studim të ndërhyrjes dietike për të testuar nëse ulja e natriumit në ushqim redukton incidencën e ngjarjeve klinike të ardhshme. Pas studimit, ata zbuluan se shtrimi në spital i shkaktuar nga sëmundjet kardiovaskulare ndodhi dy për qind më pak te pacientët në një dietë me natrium të ulët, krahasuar me pacientët në një dietë me sasi të zakonshme të natriumit.

Sipas Klinikës së Clevelandit, kufizimi i natriumit në dietën tuaj ndihmon në uljen e sasisë së lëngjeve shtesë rreth zemrës, mushkërive dhe këmbëve. Nëse keni lëngje të tepërta në trupin tuaj, kjo bën që zemra juaj të punojë më shumë. Kjo potencialisht do të rrisë shtypjen e gjakut.