Qeveria serbe e ka rritur kuotën për eksport të gruri në 220.000 tonë

Beograd, 30 prill – Qeveria e Serbisë në seancën e sotme ka miratuar ndryshime të vendimit për kufizim të përkohshëm të eksportit të produkteve themelore bujqësore-ushqimore të rëndësishme për popullatën, me çka mundësohet rritje e kuotave për eksport të gruri në vitin 220.000 tonë dhe të miellit të misrit në 23.000 tonë në nivel mujor.

“Vendimi i këtillë është marrë duke pasur parasysh se furnizimi i tregut vendor me këto produkte është stabil dhe se nga analiza e rezervave është vërtetuar se suficiti tregtar është më i madh nga kuota e parashikuar për muajin maj, kështu që është e domosdoshme të lirohet hapësira për deponimin e rendimeve të reja, gjegjësisht produkteve, theksohet në kumtesën e Qeverisë.

Qeveria e Republikës së Serbisë më 20 prill, miratoi një vendim për kufizimin e përkohshëm të eksportit të produkteve bazë agroushqimore të rëndësishme për popullatën, me qëllim që t’i përgjigjet me sukses rrezikut të shqetësimeve të tregut të shkaktuar nga rritja e ndjeshme e kërkesës në botërore dhe tregjet e brendshme. Për këto arsye, siç kishte njoftuar në atë kohë Qeveria e Serbisë, u vendos që të vendosen kufizime sasiore në eksportin e grurit, miellit të grurit, misrit dhe drithërave dhe vajit të lulediellit në baza mujore dhe për një periudhë të caktuar.

Sipas Ministrisë së Bujqësisë, me atë vendim të Qeverisë lejohet eksporti i 150 mijë tonë grurë, 150 mijë tonë misër dhe 20.000 tonë miell në muaj, ndërsa kuota mujore për vajin e lulediellit të rafinuar është 8.000.000 litra. Me kërkesë, mund të kërkohet një miratim në muaj për eksportin deri në 20 për qind të sasive të miratuara sipas grupeve të produkteve.