Qeveria në largim e Malit të Zi, pa vendim rreth sanksioneve ndaj Rusisë

Zëvendëskryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq tha se shpreson që mbledhja e qeverisë përmes video-lidhjes do të merr vendim për vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë pasi seanca e sotme e Qeverisë u ndërpre për shkak të kryeministrit në largim, Zdravko Krivokapiq dhe ministrit të Jashtëm, Gjorgje Raduloviq.

Abazoviq tha se kryeministri kërkoi nga Ministria e Punëve të Jashtme vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë dhe shtoi se është e papërshtatshme për një vend që është lider në anëtarësimin në BE dhe anëtarësimin në NATO.

“Krivokapiq propozoi autorizimin e ICJ për të zbatuar politikën e BE-së, por kjo nuk mjafton, sepse ICJ nuk mund të monitorojë se kush hyn ose merr jahte”, tha Abazoviq.

Siç është bërë e ditur zyrtarisht, seanca e Qeverisë së Malit të Zi është ndërprerë për shkak të mosmarrëveshjeve në procedurën e miratimit të vendimit për aplikimin e sanksioneve.

Abazoviq u tha gazetarëve se seanca e sotme e Qeverisë ka përfunduar dhe nuk është ndërprerë, raporton vijesti.me.

“Seanca nuk u ndërpre, por kryeministri doli dhe tha – seanca ka përfunduar”, tha Abazoviq në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp.

Zëvendëskryeministri tha se ata duhet të mbajnë anën në situata krize dhe se në këtë moment jemi në anën e Sirisë dhe Venezuelës, sepse nuk kemi vendosur sanksione ndaj Rusisë.

“Pala jonë është e njohur, nëse dikush mendon ndryshe, mendoj se është duke dëmtuar dhe minuar atë që është qëllimi ynë, e ai është anëtarësimi në BE”, tha Abazoviq.

Në rendin e ditës të seancës së sotme të Qeverisë ishte Projektvendimi për futjen e masave ndërkombëtare kufizuese të përcaktuara me vendimin e Këshillit të BE-së në përgjigje të njohjes së rajoneve ukrainase Donetsk dhe Luhansk të cilat nuk janë nën kontrollin e qeverisë ukrainase dhe urdhrit që forcat ruse të hyjnë në ato zona.

Para dy javësh Ministria e Punëve të Jashtme të Malit të Zi ka përgatitur propozimin për vendim mbi bazën e të cilit do të operacionalizohej vendosja e sanksioneve ndaj Rusisë.

Podgorica zyrtare, e cila iu bashkua sanksioneve të BE-së, nuk mori vendimet e nevojshme për zbatimin e tyre.

Më 1 mars, faqja e internetit e qeverisë njoftoi se Mali i Zi iu bashkua të gjitha masave kufizuese, duke përfshirë tetë paketa të sanksioneve individuale dhe ekonomike të BE-së kundër Rusisë.

Sipas Ligjit për Masat Kufizuese Ndërkombëtare, GJND-ja propozon masa që Qeveria duhet t’i miratojë zyrtarisht para zbatimit. Pas vendimit, qeveria u dërgon një listë masash institucioneve shtetërore të ngarkuara për zbatimin e tyre.

Mali i Zi mbylli hapësirën ajrore për avionët rusë më 4 mars, por nuk ndaloi mediat shtetërore ruse. Nuk ka asnjë informacion zyrtar për ngrirjen e mundshme të pronës ruse.