Pse zverdhet brokoli dhe a është i sigurt për ngrënie

Askujt nuk i pëlqen të hapë frigoriferin për të gjetur produkte të njomura dhe të prishura.

Por nëse keni vënë re ndonjëherë që brokoli po zverdhet në sirtarin tuaj të perimeve, me siguri keni menduar dy herë para se ta hani atë.

Në fund të fundit, ato janë të njohura për mburrjen e një hije të gjelbër të ndritshme, veçanërisht kur është e freskët.

Çfarë do të thotë kur brokoli zverdhet?

Sipas ekspertëve të ushqimi , brokoli që është zverdhur zakonisht nuk kalbet, por thjesht venitet dhe përkeqësohet. Siç mund ta dini, brokoli – si shumë perime të tjera – ka tendencë të venite mjaft shpejt pas korrjes. Pra, mos u tronditni nëse vini re një zverdhje të brokolit brenda pak ditësh.

The Produce for Better Health Foundation shpjegon se brokoli i zverdhur ka kaluar kulmin e freskisë. Në mënyrë ideale, ju doni të hani këtë perime ndërsa është akoma e freskët. Nëse vendosni ta provoni gjithsesi, mund të shihni një aromë të fortë dhe të hidhur që nuk jeni mësuar ta merrni nga brokoli. Përpos shijes kaq të mrekullueshme, brokoli i zverdhur ka humbur gjithashtu shumë vlerë ushqyese – veçanërisht disa vitamina të rëndësishme që dikur ishin të pranishme.

A është mirë të hani brokoli kur të zverdhet?

Ndërsa brokoli që është zverdhur për shkak të pjekurisë është zakonisht i sigurt për t’u ngrënë, ndoshta nuk do të dëshironi të hani shumë prej tij pasi të keni marrë një kafshatë. Thënë kështu, të gjithë kanë shije të ndryshme kur bëhet fjalë për prodhimin. Plus, fibra do të jetë akoma e pranishme në perime, dhe fibra është zakonisht një shtesë e shkëlqyeshme për çdo dietë të shëndetshme.

Thjesht bëhuni gati për të hedhur brokolin tuaj në plehra nëse nuk është e këndshme për ju. Edhe pse mund t’ju shqetësojë të humbni ushqim të shëndetshëm, nuk ia vlen të hani diçka që nuk është më e shijshme ose ushqyese.