Pse është e rëndësishme të flini tetë orë natën?

Ndoshta jo të gjithë e dinë, por është pikërisht gjumi lejon trupin tonë të eliminojë toksinat, duke zëvendësuar qelizat e vdekura me të reja, më të shëndetshme dhe të gatshme për të përballuar ditën e re.

A e keni pyetur ndonjëherë veten pse të gjithë, nga ata më me përvojë e deri tek ata që na rrethojnë çdo ditë, nuk bëjnë gjë tjetër veçse rekomandojnë që të flemë gjithmonë tetë orë në natë? Por a keni menduar ndonjëherë pse dhe çfarë rëndësie luan gjumi në jetën tonë dhe në mirëqenien e organizmit tonë?

Ndër arsyet e para për të përmendur pse është e rëndësishme të flini tetë orë në ditë, janë hormonet: gjatë gjumit dhe konkretisht në fazën REM, gjëndra e hipofizës prodhon hormonin e rritjes.

Ndoshta jo të gjithë e dinë, por është pikërisht ajo që lejon trupin tonë të eliminojë toksinat, duke zëvendësuar qelizat e vdekura me të reja, më të shëndetshme dhe të gatshme për të përballuar ditën e re.

Përveç kësaj, tetë orë janë gjithashtu të nevojshme që sistemi ynë nervor të ruajë dhe të mësojë përmendësh atë që ka ndodhur dhe mësuar gjatë ditës. Në fakt, nata është një moment themelor për trurin tonë për të asimiluar atë që ka ndodhur në orët e kaluara. Një karakteristikë tjetër themelore, e lidhur me tetë orët, është se faza e gjumit është thelbësore për trupin tonë: një gjumë i shëndetshëm është diçka e nevojshme dhe e domosdoshme që trupi ynë të mbetet i ekuilibruar. Në fakt, ju lejon të metabolizoni kaloritë e marra, të kontrolloni oreksin dhe shumë më tepër.

Por nuk mbaron me kaq: të flesh tetë orë është gjithashtu e rëndësishme sepse të lejon që përmes ëndrrave të çlirosh tensionin e përjetuar gjatë ditës. Aktiviteti i ëndrrave na lejon të rivendosim ekuilibrin tonë psikik. Duke vepruar kështu, ne do të jemi në gjendje të çlirojmë stresin, tensionin dhe zhgënjimin pa hasur në një grumbullim të pashpjegueshëm dhe të panevojshëm.

Para se të flisnim për mënyrën e gjumit, koha e duhur është e nevojshme për trupin tonë, por jo vetëm në nivelin e metabolizmit: na lejon të forcojmë mbrojtjen imunitare, të rregullojmë presionin e gjakut, por edhe të parandalojmë hipertensionin, diabetin dhe depresionin. Me pak fjalë: siç e shihni, gjumi nuk është një veprim i thjeshtë që ne e kryejmë për të mos u lodhur. Ai fsheh një sërë nevojash brenda vetes.

Së fundi është mirë të specifikohet se duke folur për gjumin, teprimet nuk rekomandohen: me këtë nënkuptojmë që nuk duhet të flini më pak se tetë orë, por as më shumë, pasi teprimi mund të jetë gjithashtu i dëmshëm për mirëqenien tuaj.

Për shembull, tejkalimi i nëntë deri në dhjetë orë mund të çojë në një rutinë të tepruar të gjumit. Në këtë mënyrë ka rreziqe për zemrën dhe trurin, por edhe për ndryshimin e cilësisë së gjumit.