Pse duhet të hani fruta dhe të mos pini lëng – eksperti paralajmëron se pirja e lëngut mund të shkaktojë dëm

Mollët njihen se nxisin tretjen e mirë, boronicat ndihmojnë në luftimin e radikalëve të lirë që mund të çojnë në sëmundje, dhe bananet mund të nxisin rritjen e baktereve të dobishme në zorrë.

Ndërsa frutat mbajnë një mori përfitimesh të ndryshme shëndetësore, pirja e lëngut të frutave mund të mos jetë e njëjtë. Sipas mjekut Gary Bartlett, ai rekomandon që gjithmonë të hani fruta të tëra përpara se të pini lëng frutash.

Ai shpjegoi: “Kur hani një frutë të tërë, fibrat dietike në tul dhe lëkurë lidhen me sheqerin natyror në fruta ndërsa udhëton nëpër sistemin tuaj tretës. Ky veprim detyrues e bën më të vështirë dhe kërkon më shumë kohë që trupi juaj të thithë sheqerin. Si rezultat, sheqeri nga frutat grumbullohet në gjakun tuaj me një ritëm më të ulët dhe më të ngadaltë nëse hani fruta të tëra sesa nëse pini lëng frutash”.

Në kontrast me këtë, pirja e lëngut të frutave çon në një rritje të sheqerit në gjak, tha Dr Bartlett. “Trupi juaj do të lëshojë shpejt insulinë në përgjigje të niveleve të larta të sheqerit në gjak që çojnë në një sasi të madhe të sheqerit në gjakun tuaj që shndërrohet në yndyrë dhe glikogjen”, shpjegoi ai.

Si përmbledhje, pirja e lëngut të pastër të frutave çon në rregullim më të dobët të sheqerit në gjak dhe për këtë arsye vazhdon në rritjen e konsumit të kalorive, në krahasim me ngrënien e frutave të tëra.

Dr Bartlett këshilloi: “Nëse doni të pini lëng, një ide e mirë do të ishte të shtrydhni fruta të tëra në shtëpi. Në atë mënyrë ju merrni të gjitha fibrat shtesë dhe lëndët ushqyese nga lëkura e frutave pa sheqer të shtuar”.

Ai paralajmëroi gjithashtu: “Në përvojën time, shumë diabetikë të tipit 2 konsumojnë shumë lëng frutash duke menduar se po bëjnë zgjedhje të shëndetshme, ku në fakt ata do t’i shkaktojnë dëm vetes me sheqerna të larta në gjak”.