Presidenti afgan kishte ikur nga vendi me “xhepat bosh”

Ish -zyrtari i lartë i Presidentit të rrëzuar Afganistan, Ashraf Ghani përshkroi në detaje pamjen e gjallë të javëve të fundit të qeverisë së Ghanit, përfshirë mënyrën se si presidenti dhe këshilltarët e tij u mahnitën nga shpejtësia e përparimit të talebanëve drejt kryeqytetit Kabul.

Ghani nuk ishte gati për arritjen e Talebanëve në periferi të Kabulit të shtunën e kaluar dhe ai iku të dielën me rrobat që kishte veshur, tha një ish-zyrtar i lartë për CNN.

Në ato orë të fundit, zyrtari tha se një anëtar i rangut të lartë të administratës Ghani u takua në Kabul me një anëtar të shquar të grupit të lidhur me talebanët dhe al-Qaedan, i cili i tha hapur se qeveria duhet të dorëzohet.

“Në ditët para ardhjes së talebanëve në Kabul, ne kemi punuar në një marrëveshje me Shtetet e Bashkuara për një dorëzim paqësor ndaj një qeverie gjithëpërfshirëse dhe dorëheqjen e Presidentit Ghani”, tha ai.

“Këto bisedime ishin në vazhdim kur Talebanët hynë në qytet. Talebanët, të cilët hynë në qytetin e Kabulit nga disa pika, u interpretuan nga shërbimi ynë i inteligjencës si përparim armiqësor”, tha zyrtari.

“Për më shumë se një vit, ne kemi marrë informacione se presidenti do të vritet në rast të kontrollit të qytetit”, tha zyrtari.